Afaceri

Vin bani pentru satele Moldovei

Zilele trecute, la Chisinau a avut loc un eveniment deosebit – o conferinta internationala cu tema „Accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru diferite activitati”, organizata de catre Compania belgiana „Project Europa”.

La manifestare au participat 40 de primari din R. Moldova, agenti economici si reprezentanti ai ONG-urilor. Solicitat de TIMPUL, Dumitru Cretu, managerul proiectului, ne-a spus ca scopul acestuia este de a ajuta administratia publica locala pentru dezvoltarea infrastructurii: constructia de drumuri, apeducte, retele cu gaz, turismul rural, ocrotirea monumentelor etc. „Locuitorii de la sate merita sa aiba un trai decent. Sa nu ai drum sau apa in secolul XXI este o absurditate”, a constatat Dumitru Cretu.

Potrivit lui, in 2007, in colaborare cu Compania norvegiana BLOM AS, a fost accesat proiectul ORTO-FOTO pentru Agentia Nationala Cadastru in valoare de 1 mln. 800 mii de euro, iar al doilea, de 2 mln. euro, tine de constructia apeductului in satul Leuseni, Hancesti. Valeriu Ganju, directorul adjunct al Intreprinderii „Cadastru”, ne-a spus ca scopul proiectului „ORTO-FOTO” este de a lua imagini din avion, la scara respectiva, cu drumurile, fasiile forestiere, padurile, retelele ingineresti si, mai cu seama, cu terenurile aflate in proprietate publica. El a mentionat ca proiectul este destul de eficient mai cu seama pentru cei ce n-au dus la bun sfarsit privatizarea terenurilor agricole, precum si in cazul in care in timpul improprietaririi au fost comise erori, adica, atunci cand oamenii nu cunosc suprafata terenului si amplasarea lui.

In cadrul conferintei, Cristina Nicolescu, managera Companiei de consultanta „Project Europa” cu sediul la Bucuresti, i-a familiarizat pe primari si pe agentii economicii cu faptul cum ar putea intra in posesia unui grant. „Noi am pus accentul pe problemele de infrastructura, de transport, de educatie, de instruire profesionala, de asemenea, pe dezvoltarea capacitatii institutionale”, ne-a mai declarat Cristina Nicolescu. Ea le-a explicat celor prezenti ce documente sunt necesare pentru obtinerea unui proiect, ce presupune aceasta in timp si in bani.

Entuziasmati de aceasta initiativa, mai multi primari si agenti economici au prezentat proiectele lor in aceasta directie. Anatol Sarbu, manager „Elecon” SRL, ne-a spus ca are nevoie de bani pentru constructia unei pensiuni agroturistice in satul Malovata, Dubasari. La randul lor, primarul Ion Sarbu din Lingura, Cantemir, precum si Anatol Hajevschi din comuna Grigoreuca, Sangerei, ne-au spus ca vor sa obtina bani pentru constructia drumurilor si a apeductelor.

Cei care doresc sa beneficieze de acest proiect sunt asteptati pe adresa: str. Miron Costin, nr. 20, biroul 56, mun. Chisinau. Telefon de contact: 44.64.33.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *