Timpul.md

Actualitate 1 Iulie 2021 | 10:23

Vlad Bilețchi: AUR va aduce un procuror european în RM pentru ca banii primiți din occident să nu fie furați

 

Liderul AUR Vlad Bilețchi atrage atenția clasei politice de pe Bîc că cele 600 de milioane de euro de la Comisia Europeană nu vor putea fi furați și plățile se vor face în funcție de implementarea reformelor în justiție. AUR va demara procedurile necesare pe lângă Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, pentru a avea un procuror desemnat la Chișinău, după alegerile din 11 iulie.

„Salutăm încă o dată ajutorul acordat de Uniunea Europeană către Republica Moldova. Facem precizarea că acest ajutor nu este acordat pe criterii politice ci pe implementarea unor reforme.

Nu o să vă mințim că dacă votați AUR vin banii, dacă nu votați AUR ei nu vor veni. În Uniunea Europeană sunt criterii clare, corecte de alocare.

Europa are însă câteva condiții de bun simț: să se facă reforme în justiție, ori acest lucru depinde de fiecare dintre noi. La momentul de față nu vedem aceste reforme, dar contribuabilul european nu dorește să fie păcălit, să trimită bani către moldoveni de investiții, dar ei să fie furați.

Un prim pas ar fi acela de a permite angajarea de procurori din spațiul european, cărora să nu le fie frică și care să poată duce dreptatea până la capăt. Un procuror european la Chișinău este ceea ce trebuie.

Tot de aceea este necesar ca cheltuirea acestor fonduri să intre sub jurisdicția procuraturii europene condusă de Codruța Koveși. Este nevoie să facem reforme reale.

Faptul că Șor, Usatîi, Dodon, Voronin, Plahotniuc și mulți alții sunt liberi nu prea convinge pe nimeni.”, notează Vlad Bilețchi.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus