Economie

Vlad Filat îl acuză pe un viceministru pentru problemele din sectorul energetic

Prim-ministrul Vlad Filat a cerut, astăzi, destituirea din funcţie a viceministrului Economiei, Ilarion Popa, care, în opinia sa, se face responsabil de situaţia precară din domeniul energetic. Solicitarea de demisie a fost făcută către ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în şedinţa Executivului, transmite MOLDPRES.

La rîndul său, Valeriu Lazăr a spus, pentru presă, că îi este dificil să se pronunţe dacă e vinovată o anumită persoană de situaţia creată în sectorul energetic. "Trebuie să tragem lecţii din această situaţie şi a venit timpul să reconsiderăm politica noastră în acest domeniu".

În context, referindu-se la actuala situaţie energetică în care se află, în prezent, R. Moldova, Premierul a subliniat că "astăzi, cît de tîrziu, urmează să finalizăm discuţiile pentru semnarea contractelor comerciale, şi că e necesar să ne mişcăm rapid în situaţia creată".

Totodată, Filat crede că este necesară schimbarea modalităţii în care sînt încheiate contractele cu furnizorii externi de energie electrică. Potrivit lui Vlad Filat, eventualele contracte ar urma să fie semnate pînă la 1 ianuarie a fiecărui an, iar negocierile asupra preţurilor să fie începute cu cel puţin trei luni înainte ca vechile contracte să expire. Modificările respective urmează să fie iniţiate de Ministerul Economiei. De asemenea, furnizorii de energie vor fi obligaţi, pe viitor, să notifice contractele de livrare a energiei, deja încheiate, la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

Compania "Gaz Natural Fenosa" a încheiat, la începutul săptămînii, un nou contract de livrare a energiei electrice cu Centrala Electrică de la Cuciurgan. Potrivit noului contract, Chişinăul a reuşit să obţină un preţ de 6,9 cenţi pentru un kilowatt/oră, cu 13,2 procente mai mare decît cel achitat anterior. Iniţial, Centrala solicitase un preţ de 7,3 cenţi. Anterior, R. Moldova achiziţiona de la Centrala de la Cuciurgan energie electrică la preţ de 6,1 cenţi pentru un kilowatt, notează MOLDPRES. 

via Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *