MUSAfinul nostru

Vladimir Voronin: Ca sa stingem pojarul, votati stejarul!

Vladimir Voronin ne-a promis, dupa mai multe insistente, un interviu. Acum doua saptamani, ne-a rugat, prin intermediul lui Mark Tkaciuk, fostul sau consilier, candidat pe lista PCRM, sa mai asteptam, deoarece avea de pus la punct unele lucruri in legatura cu declaratia lui Marian Lupu de parasire a Partidului Comunistilor si trecerea lui in tabara democratilor lui Dumitru Diacov. Sambata, Mark Tkaciuk m-a contactat iarasi si mi-a spus ca seful statului, al parlamentului si al comunistilor vrea sa explice niste lucruri anume acum si anume prin intermediul publicatiei noastre. Mi-a fixat o intalnire duminica dimineata, la sediul PPCD, dupa care urma sa mergem in doi la Condrita, la resedinta sefului statului. Am propus persoana care mai facuse un interviu cu Voronin pentru TIMPUL – Constantin Cheianu -, dar Tkaciuk a insistat sa ma prezint anume eu. Am pus la indoiala sinceritatea adjutantului lui Voronin: de ce m-a contactat anume el?; de ce sa vin anume eu?; de ce sa ne intalnim anume la PPCD?; de ce sa mergem anume la Condrita, in padure? Totusi, deoarece in timpul sovietic am facut armata in Germania, unde, nu chiar intamplator, am mai fost antrenat si de serviciile secrete nemtesti, nu mi-au dardait maxilarele si, duminica dimineata, Stefan Secareanu de la PPCD mi l-a prezentat pe Mark Tkaciuk, dupa care, am plecat in doi cu masina lui Iurie Rosca la Condrita.
Aici, la ora indicata, Vladimir Voronin ne astepta pe o bancheta la umbra matinala a unui stejar, despre care a spus – ca in treacat – ca-i simbol al patriotismului romanesc. In departare, sotia sa, doamna Taisia, taia cu foarfecele cateva flori din tufele de trandafir. Apoi, indata a disparut. Mark mi-a facut semne sa nu ma comport ca un oaspete, ci sa trec direct la ceea pentru ce am fost chemat. Totusi, pentru a crea o atmosfera de dialog, am legat vorba de expresia cu care am fost intalnit.

– Domnule Voronin, de ce sa discutam anume sub acest stejar, despre care spuneti ca-i simbol al patriotismului romanesc? Mark Tkaciuk ar putea sa creada ca sunteti si dumneavoastra un antistatalist?

– Mark ma intelege in felul in care trebuie sa ma inteleaga. Am spus asa pentru ca toti subalternii mei considera ca cei de la TIMPUL sunteti platiti de Romania si va considerati patrioti romani, chiar daca prietenul meu, Iurie Rosca, promoveaza prin gura angajatilor sai de la EU TV ideea ca ciuguliti din palma Rusiei. Cred ca intelegi aceste lucruri, de aceea i-am zis lui Tkaciuk sa te cheme anume pe tine. Nu stiu de ce, dar, dupa ce ai scris despre bunelul meu, Isidor Sarbu, refugiat si mort in Romania, te respect, chiar daca nu-s de acord cu tine si te-am suduit atunci. Pentru ca m-ai dat de gol in fata lumii intregi, din care cauza am avut unele probleme si cu mama, si cu sotia, si cu copiii mei. Si mai rau: ziaristii romani se duceau la matusa mea, la Berezloae, care era batrana si traia cam rau. A trebuit sa trimit pe cineva acolo s-o mai ajute…

– Am vrut ca interviul pentru TIMPUL sa-l faca Constantin Cheianu, cu care ati mai discutat o data…

– Pe ohlamonul cela de Chianu sa nu-l mai vad! Nu se tine de cuvant. Cred ca si tu esti de acord cu mine. Mai rau: mi-a promis ca va redacta normal cele discutate, dar am iesit in fata cititorului ca un prost care se hlizeste mereu si nu stie ce spune. Eu insa am ce spune. Mai ales azi, cand toata lumea vorbeste despre devastarea Presedintiei si a Parlamentului pe 7 aprilie, despre plecarea lui Lupu de la comunisti, despre cele spuse de ministrul Stratan in TIMPUL – ca nu-i plac comunistii, ca are verticalitate, ca Tkaciuk ii o lichea… Dar eu ce, n-am verticalitate? Am. Oricine vede ca fac ceea ce cred. Iata de ce te-am chemat, ca sa stie cititorii vostri ce gandesc si eu. Ce, credeti ca nu-s informat? Chiar si serviciile mele imi raporteaza ca moldovenii nu mai privesc televizorul la „Moldova 1”, NIT sau TV4, nu citesc „Nezavisimaia Moldova” sau „Moldova Suverana”. Ei au inteles chiar si politica editoriala a lui Rosca si urasc EU TV sau „Flux”. Mi-a ramas TIMPUL, care are tiraj bun si credibilitate buna in partea democrata si proeuropeana a societatii. De ce sa nu dau raspunsuri la unele din intrebarile lor prin intermediul dumneavoastra, ca nu-i corect sa-i dati numai pe Filat, Urecheanu si chinderul de la Primarie.

– Bine, domnule presedinte, sa pornim, dar, de la ce vorbeste lumea. Chiar credeti ca democratii au organizat, pe 7 aprilie, miile de tineri care, spuneti peste tot, au devastat Presedintia si Parlamentul?

– Vreau sa fiu inteles corect. Va voi spune adevarul, pentru ca lucrurile se dezvelesc si lumea incepe a intelege cele intamplate atunci. Mai bine sa afle de la mine, decat de la o comisie de experti internationali, pe care niciodata n-o sa-i aduc sa cerceteze evenimentele din 7 aprilie. Eu sunt presedintele acestei tari si n-o sa permit ca Romania sa mai pretinda la teritoriul ei. Conform pacii de la Bucuresti, din 1812, acest teritoriu a trecut la Rusia, iar eu respect documentele internationale, respect si Rusia, pentru ca sunt Voronin, dar nu Voronescu sau Voroneanu. In plus, cum credeti, as putea eu, chiar daca sunt sef de stat, sa incalc juramantul dat serviciilor secrete rusesti? Ca a fost si asa ceva in tineretea mea, altfel nu mai ajungeam activist de partid sau ministru de Interne cu rude in Romania. Intrebati pe unul din sotii Leonidei Lari, care m-a vazut de mai multe ori la Moscova, intrand in sediul KGB-ului. Si eu, si Rosca, si Lupu, si Tkaciuk, si multi altii suntem legati de serviciile secrete rusesti. Chiar sa vrem sa facem altceva, nu ni se permite. Dar noi nu vrem sa facem altceva, avem verticalitatea noastra si, precum ziceam, ramanem credinciosi juramantului. Orice tara are asemenea agenti. De ce s-o ascundem? Lasa lumea sa stie. Important e ca Rusia doreste acum o tara independenta pe cele doua maluri ale Nistrului. Cine nu vrea aici o tara independenta? Aratati-mi-l.

– Va intrebam de autorii devastarilor din 7 aprilie…

– Sigur ca serviciile noastre au chemat tineretul la spargerea usilor si ferestrelor, la instalarea drapelului Romaniei pe cele doua institutii ale statului. Altfel, cum ii mai dadeam o palma lui Traian Basescu, care nu vrea sa semneze Tratatul politic si de frontiera cu R. Moldova, care vrea sa-i faca pe toti moldovenii cetateni ai Romaniei? Totodata, Romania este membra NATO si UE, iar Rusiei nu-i place asa ceva la Nistru. Exista niste relatii intre state, exista interese geopolitice, iar omul simplu nu intelege acest lucru. Noi stiam ca vom fi invinuiti de fraudarea alegerilor si, totodata, este adevarat ca trebuia sa incepem reparatia celor doua cladiri. Iata de ce am facut ceea ce ati vazut pe 7 aprilie, rezolvand prin asta mai multe probleme: am pedepsit Romania, am facut scandal international, ca cei de la Bucuresti sa nu mai umble tantosi pe la Bruxelles, am motivat luarea din buget a banilor pentru reparatia cladirilor, dar, totodata, am diminuat imaginea celor trei partide – PLDM, PL si AMN -, care ajunsesera in parlament si care aveau sa-mi faca probleme. Nu uitati ca eu mai sunt si seful comunistilor. Care sef de stat n-o sa tina cu partidul sau, ca sa-l faca majoritar in parlament si sa mentinem stabilitatea comunista de pana acum? Ei m-au sustinut, dar si eu trebuie sa-i sustin, sa-i promovez. Nu ascund, intotdeauna am tinut cu cei care imi sunt credinciosi. Intrebati-i pe Misin, pe Petrenco, pe Stepaniuc, pe Greceanai sau Ostapciuc, sau chiar pe Rosca si o sa vedeti ca eu tin cu ai mei.
De fapt, TIMPUL a scris despre Operatiunea „Smugleanka”. E tocmai ceea ce s-a intamplat pe 7 aprilie. Ne-au ajutat serviciile secrete rusesti si ale noastre, dar si unii din coalitia formata la 4 aprilie 2005. Chiar si vicepresedintele meu, ?urcan, dar si Marian Lupu au dat de inteles acest lucru in presa. E treaba noastra ce am facut. Eu sunt seful statului si raspund de cele ce se intampla in statul meu. Important e ca n-au fost jertfe omenesti. Credeti ca, altfel, mai faceam eu acea amnistie, il mai eliberam pe Gabriel Stati sau nu-i arestam pe Chirtoaca, Filat, Urecheanu? Atat. Sa consideram ca acest subiect este epuizat.

– Ar putea sa se mai intample asa ceva, la inceputul lui august, bunaoara, dupa alegerile anticipate?

– Depinde de mai multe lucruri si de mai multi oameni, unul dintre care este Iurie Rosca, numit recent in functia de viceprim-ministru. Nu v-ati intrebat de ce anume el va coordona ministerele de forta? Sa nu considerati o naivitate faptul ca am numit intr-o functie atat de importanta o persoana care are specialitate de ziarist. Eu stiu cine-i Iurie Rosca si ma pot baza pe el. Depinde de rezultatul alegerilor. Daca comunistii vor castiga masiv, ar putea sa se intample „Smugleanka-2”, daca nu – folosim varianta „Matrioska”, in care multi activisti din stanga politica si tovarasi de-ai nostri vor pleca din R. Moldova. Ultima varianta nu-i de dorit, pentru ca, in cazul ista, democratii vor solicita unirea cu Romania, ca sa bage tara in Uniunea Europeana. Dar moldovenii nu vor in UE, ei vor sa se impace cu Transnistria si sa traiasca sub protectoratul Rusiei. Asta o vreau si eu, pentru ca nu doresc – si v-am spus din care motive – sa intorc anume eu caruta istoriei. Iaca, daca as uni Romania cu Moldova mea si cu Transnistria, mi-as face datoria, dar si juramantul. Atunci, as putea merge la pensie linistit. Venind pe aici, n-as avea probleme sa ma inchin la mormantul bunelului meu de langa Bucuresti, dar si la al mamei de dincolo de Nistru…

– Apropo de Moscova. Recent, ati mers incolo cu prim-viceprim-ministrul Igor Dodon. Ce ati facut?

– Ce ati facut? Ce ati facut? Ne-am consultat! Urecheanu poate sa mearga, dar seful statului – nu? Vin alegerile si nu vreau ca comunistii sa se uite la ele ca boul la poarta noua, trebuie sa stie cum sa joace. Apoi, oricat de comunisti am fi noi, oricat ne-ar invinui lumea ca folosim in alegeri structurile statului, mai e nevoie si de bani. L-ati vazut pe Mihai Ghimpu cum cere ca tiganul bani de la oameni, ca sa aiba cu ce merge in campania electorala? Dar noua cine o sa ni-i dea? Noi avem nevoie de mai multi bani, ca sa convingem alegatorul sa ne voteze anume pe noi. Nimeni n-o sa-i ni-i dea, numai Rusia, dar voi ziceti ca Rusia ii rea. Medvedev si acum a spus ca ne sustine la instaurarea ordinii constitutionale in republica…

– De ce fostul presedinte al Parlamentului, Marian Lupu, a parasit Partidul Comunistilor? Nu credeti ca, din cauza asta, PCRM o sa piarda o parte din alegatori?

– Nu-i credeam chiar atat de naivi pe cei de la TIMPUL. Unul din motivele pentru care am acceptat acest interviu a fost ca sa spun lumii ce e in spatele plecarii lui Lupu de la PCRM. Lasa sa stie lumea ca noi nu suntem facuti cu degetul. Marian Lupu a colaborat si mai colaboreaza cu serviciile secrete rusesti, care n-o sa-i permita niciodata sa faca ceea ce ar dori democratii. Repet: noi lucram, nu palavragim ca Matei, ca Dabija sau, Doamne fereste, ca Leonida Lari sau kinderul de la Primaria Chisinau. Ce ati vrut, chiar indata sa strig lumii in gura mare ca Lupu este agentul nostru trimis mai pe dreapta politica? Am facut asta ca, in caz ca nu mai gasim alegatori pentru PPCD, sa avem macar rezerva lui Lupu de la Diacov.

– Dar acum de ce o spuneti, caci e campanie electorala?

– Pentru ca e ultima lupta, iar in ultima lupta eu merg cu pieptul deschis…

– Dar de ce ministrul de Externe, Stratan, blestema comunistii, in special pe Mark Tkaciuk?

– Pe domnul Stratan nici eu nu l-am inteles. El vorbeste comunistii de rau, dar spune ca ramane cu mine, pentru ca, deseori, l-am ajutat. Dar eu ce, nu-s comunist? Chiar si TIMPUL scrie ca sunt primul comunist in R. Moldova. Nu numai in suflet, dar si pe documente oficiale sunt liderul PCRM. A doua zi dupa declaratiile lui Stratan, am organizat biroul comitetului central al PCRM si i-am spus sa-l scoata pe ministrul de Externe din listele PCRM pentru viitoarele alegeri parlamentare. Am s-o chem pe Greceanai la covor, sa vedem ce facem mai departe cu el: il mai lasam in functie sau nu? El are dreptate cu ceea ce spune despre Mark Tkaciuk. Lumea vorbeste ca Mark este evreu, dar eu nu l-am cautat la taietura, desi vad ca se susoteste tot mai des cu Rosca, cu Reidman, fara a ma pune la curent cu planurile lor. Daca, intr-adevar, exista o subversiune in ceea ce urzesc ei, o sa vedeti ca „dictatorul Voronin” este pentru R. Moldova floare la ureche pe langa ceea ce vor face ei. Tkaciuk, totusi, este un comunist, pe el l-au imprietenit cu Rosca serviciile noastre. Vreau nu vreau, dar asta inseamna ca noi suntem in aceeasi luntre, si n-am ce face. Mai bine zis, facem acelasi lucru. Am inteles ca ei cred – sau altcineva le spune – ca eu am imbatranit si ma sapa…

– Dar si TIMPUL va sapa – va sapa jurnalistic -, iar asta nu inseamna ca suntem in aceeasi luntre cu Mark Tkaciuk…

– Voi macar sunteti directi si spuneti lucrurilor asa cum sunt, nu ca ohlamonii istia de la EU TV sau de-alde Contiu de la „Moldova Suverana”. De ceilalti nici nu mai spun. Cum sa ai incredere in Contiu, care si-a tradat tara, Romania? Tradatorul ramane tradator. Sau cum sa ai incredere in maruntei ca Vasile Nastase, fost redactor-sef la „Glasul Natiunii”, iar acum mare antidemocrat la EU TV, bun prieten al comunistilor? Sau in unul pe care Rosca mi-l baga pe gat – Igor Burciu, cel care la ziarul „?ara” se dadea mare roman, iar acum scuipa la EU TV in cei pe care eu ii cred ca vor unirea cu Romania? Da, a facut-o si Rosca in stilul lor – sau ei o fac in stilul lui Rosca -, dar asta-i alta fiertura in batatura. Nu stiu daca intelegi. Asa ceva se spunea pe la noi, prin Corjova copilariei mele, cand cineva vroia sa-ti spuna ca aici nu trebuie sa te bagi.

– Totusi, vin alegerile… De ce vreti sa bateti in acei cu care jucati?

– Dar nu bat si am sa joc cu ei in continuare. Spun niste lucruri despre care serviciile mele imi transmit ca lumea le vorbeste. De ce sa nu le auda din gura mea? De ce sa ma tem? Nu mai exista un alt Voronin care sa controleze totul in acest stat, ca sa am frica de el. Totusi, zilele trecute, l-am visat pe bunelul meu, Isidor Sarbu, si mi-a parut rau atunci ca nu-s Voronescu sau Voroneanu. Am trait, ca omul fara neam, o viata plina de pacate. La inceput, mergeam la biserica de dragul alegatorilor, dar, de la o vreme, trecand printre lumanari si icoane, chiar ma intreb: ce voi face DINCOLO? Pana atunci, mai am o ultima misiune – sa rup Moldova din bratele liberalilor. Daca nu, ma folosesc de varianta „Matrioska”, pe care Moscova mi-o pune la dispozitie si am sa scap, in sfarsit, de nationalistii moldoveni. Ar fi o solutie, pentru ca am obosit. Nu-i chiar atat de usor sa conduci un stat in care unii vor in Romania, iar altii – in Rusia…

– Ce le transmiteti, sincer, cititorilor nostri?

– Ce sa zic? Pe-ai vostri, dar si pe rudele lor, nu-i pot indemna sa voteze comunistii. M-ar crede un interlocutor de-al ziaristului Chianu. Am sa le spun ceva neasteptat. O fac nu de aceea ca ne arde un soare fierbinte – oare e al lui Urecheanu? -, ci pentru ca republica este cuprinsa de scandaluri in flacari politice si n-au unde se juca copiii lui Ghimpu. Iata de ce ii indemn pe toti: „Ca sa stingem pojarul, votati stejarul!”. Lasa lumea sa creada ce-o crede. Eu un lucru stiu: pentru stabilitate in tara, Parlamentul trebuie sa aiba majoritate. Daca PCRM se destrama, ar trebui ca macar liberalii – fie ei democrati sau urecheati – sa aiba o majoritate. Altfel, nu ne vom intelege niciodata…
Gata.

– Va multumesc pentru surpriza pe care ati facut-o cititorilor nostri, domnule presedinte.

P.S. In timpul discutiei, Tkaciuk s-a indepartat de noi – ba uda florile, ba disparea in beciul resedintei. Ma urmarea doar paza de corp a sefului statului. Totusi, n-am inteles adevaratul scop al invitatiei la Condrita, dar nici incercarea lui Vladimir Voronin de a fi sincer cu cititorii nostri. Probabil, e ceva putred nu numai in PCRM… Pentru orice eventualitate, ne-am folosit de dreptul nostru editorial si am decis sa-i publicam marturisirile nu chiar in primele pagini. Ceea ce am respectat a fost rugamintea liderului PCRM de a-i curata vorbele de toate injuriile si de toate cuvintele pe care un sef de stat le poate folosi doar la umbra unui stejar batran…
(Gh. B.)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *