Actualitate

Vladislav Gribincea critică decizia CEC: Politicul de pe malul Bîcului adaptează sistemul de alegeri după cum îi convine

Astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) trebuia să decidă numărul și locul amplasării secțiilor de votare peste hotare. Este poate cel mai sensibilă hotărâre a CEC din această campanie electorală. În turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2020, peste hotare au fost exprimate 15% din voturi. Chiar dacă la alegerile parlamentare anterior au participat mai puțini alegători decât la alegerile parlamentare, chiar și 10-12% din voturi exprimate peste hotare ar putea influenta în mod determinant componența viitoarei majorități parlamentare.

Conform legii, numărul și locul amplasării secțiilor de votare trebuie decise după consultarea Ministerului Afacerilor Externe, în baza a trei criterii: numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, înregistrarea prealabilă a cetăţenilor aflaţi în străinătate; şi a informaţiilor obţinute de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) privind cetățenii care locuiesc peste hotare (informații care lipsesc).

Pentru ultimul scrutin (cel prezidențial din noiembrie 2020), CEC a creat 139 de secții de votare peste hotare. În mai mult de 10 secții, la turul 2, s-au terminat sau aproape s-au terminat buletinele de vot. La și mai multe secții de votare s-au creat cozi foarte lungi – și asta in timp de pandemie și vreme rece. Pentru alegerile parlamentare din 11 iulie s-au înregistrat prealabil cu 50% mai mulți cetățeni de peste hotare decât la alegerile prezidențiale din 2020. MAE a prepus CEC crearea a 198 de secții de votare peste hotare.

CEC a decis astăzi, cu votul a 5 din cei 9 membri, că numărul secțiilor de votare peste hotare va rămâne același – 139. Inițial CEC a propus 162 de secții, însă, la propunerea lui Maxim Lebedinschi, numărul a fost redus la 139. Motivul invocat – lipsa fondurilor alocate pentru alegeri. Propunerea MAE de a deschide mai multe secții, deoarece MAE poate acoperi cheltuielile suplimentare, nu a fost acceptată. CEC nu a motivat in vreun fel decizia sa prin prisma criteriilor prevăzute de lege. Mai mult chiar, CEC practic nu a schimbat orașul de amplasare ale celor 139 de secții față de scrutinul prezidențial, chiar dacă la unele unele la prezidențiale au votat foarte puține persoane. Cu alte cuvinte, înregistrările prealabile și prezența la vot la ultimul scrutinul precedent nu au contat pentru cei 5 membri ai CEC care au votat pentru această decizie.

Îmi este greu să îmi închipui un membru CEC rațional și corect care ar vota pentru o asemenea decizie. Dacă nu erau fonduri pentru mai mult de 139 de secții de votare peste hotare, conform legii trebuie schimbată amplasarea acestora, din localitățile în care s-a votat puțin în localitățile suprasolicitate, in baza criteriilor stabilite de lege.

Votul de astăzi confirmă a câta oară apucăturile politicului de pe malurile râului Bîc de a adapta sistemul de alegeri după cum îi este convenabil, chiar dacă nu este corect. Și despre necesitatea unei CEC independente și din oameni pentru care corectitudinea este mai presus de trecutul, prezentul sau viitorul personal. Deciza CEC AICI

Vladislav Gribincea 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *