Actualitate

Voronin si-a anuntat demisia

In timpul adunarii Activului politic PCRM, care s-a desfasurat miercuri in paralel cu sedinta parlamentului, boicotata de comunisti, Vladimir Voronin a anuntat ca va demisiona din functia de presedinte al RM si va opta pentru cea de simplu deputat. Se pare insa ca acest anunt nu era pregatit pentru ziua de ieri si ca a fost nitel „grabit” cu ajutorul Agentiei pro-comuniste de stiri Omega. Aceasta a publicat inca pe la pranz, in paralel cu RIA Novosti, stirea despre demisia presedintelui Voronin. Intr-un timp-record, activistii PCRM in frunte cu Vladimir ?urcan au dezmintit informatia, stirea a fost stearsa, iar site-ul agentiei nu a functionat o vreme.

Totusi, in finalul forumului PCRM, Voronin si-a anuntat, neoficial, demisia: „In calitatea mea de presedinte de partid, nu intentionez, in acest moment critic pentru Patrie si pentru partid, sa raman intr-o situatie destul de incerta si ambigua de presedinte in exercitiu. Nu am nici temeiuri etice, nici temeiuri politice pentru a exercita formal aceasta functie inalta de stat. Eu nu accept, in mod ferm, calea pe care vor sa ne conduca tara. Astfel, trec in parlament in calitate de deputat, pentru a fi impreuna cu partidul, impreuna cu fractiunea. Voi fi cu dvs. pe prima linie a frontului. Doar asa, cot la cot, vom mobiliza din nou intregul nostru potential de partid de peste 30 de mii de membri pentru a obtine o noua victorie, pentru a intoarce Moldovei si poporului ei demnitatea si increderea in ziua de maine”.

Daca nu-si va schimba intentia, declaratia oficiala despre plecare Voronin o va anunta pana pe 14 septembrie, cand deputatii pot alege intre functiile pe care le detin si mandatul de deputat. Potrivit Constitutiei, in cazul demisiei presedintelui RM, interimatul e detinut de presedintele parlamentului care, in prezent, este Mihai Ghimpu. Tot el va trebui sa prezinte parlamentului candidatura de prim-ministru al noului guvern.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *