Actualitate

Voronin si-a baut ultima cupa prezidentiala

Joi, la Chisinau, dar si in intreaga republica, a fost sarbatorita Ziua Independentei. Rebotezata de comunisti drept Ziua Republicii, in anul acesta sarbatoarea nationala a fost una searbada.

Ca de obicei, dis-de-dimineata, in asteptarea lui Voronin si a suitei sale, centrul capitalei era inconjurat de politisti, securisti si de bodyguarzii presedintelui cu mandatul expirat. Acestia au ingradit accesul pietonilor pe artera principala a Chisinaului. Gradina publica „Stefan cel Mare si Sfant” era ca o cetate asediata. La 9.00, din Casa Guvernului, spre monumentul domnitorului au pornit cortegiul prezidential si cel guvernamental. In frunte – Vladimir Voronin si Zinaida Greceanai. In timp ce se apropiau de monument, lumea adunata pe cealalta parte a bulevardului a scandat: „Tradatorii!”. Fastacit si suparat, dupa ce a asezat ultima coroana la monumentul marelui voievod in calitatea sa de presedinte, Voronin s-a intors si a plecat impreuna cu premierul sa depuna flori la Complexul „Eternitate”. Odata cu plecarea lui, au disparut si politistii, obligati prin lege sa asigure ordinea publica. Participantii la sarbatoare s-au indignat de faptul ca Voronin a incalcat cele mai elementare norme de protocol: imediat dupa seful statului, au depus flori reprezentantii misiunilor diplomatice straine acreditate in R. Moldova si, conform traditiei, presedintele in exercitiu urma sa primeasca felicitari din partea acestora.

Functionarii Primariei municipiului Chisinau, in frunte cu primarul Dorin Chirtoaca si deputatii din partea Aliantei pentru Integrarea Europeana (AIE) au fost intampinati cu aplauze si exclamatii de „Bravo!”. Dupa ce au depus flori, liderii celor patru partide democratice – Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Serafim Urecheanu si Marian Lupu -, impreuna cu colegii lor, au plecat in gradina publica sa se intalneasca cu deputatii primului parlament. Apoi, s-au intors la monumentul marelui voievod, unde a urmat un miting organizat de Asociatia „Parlamentul-90”, consacrat Zilei Independentei, aniversarii a 20-a de la convocarea primei Mari Adunari Nationale si adoptarea legislatiei lingvistice. Binecuvantata de protoiereul Ioan Ciuntu, deputat in primul parlament, manifestarea a fost deschisa de Petru Sandulachi, presedintele asociatiei. Apoi, presedintele primului parlament, Alexandru Mosanu, a citit Declaratia de Independenta a R. Moldova. In timp ce citea, vocea lui era bruiata de zgomotul din Piata Marii Adunari Nationale, unde se desfasura raliul „Cupa Independentei”. In cuvantarea sa, Ion Hadarca i-a amintit pe marii inaintasi care au luptat pentru miscarea de eliberare si renastere nationala, afirmand ca, aflati la jumatate de cale, ca si Moise impreuna cu poporul sau, urmeaza sa parcurgem calea in cautarea identitatii inca 20 de ani. In acest context, fostul presedinte Petru Lucinschi le-a dorit noilor deputati sa continue ideile si nazuintele colegilor lor din primul legislativ.

Presedintele PLDM, Vlad Filat, i-a asigurat pe deputatii primului legislativ ca ceea ce au facut ei va avea continuitate. „Fiti linistiti, credeti in noi!”, a spus el la sfarsitul discursului. Presedintele PL, Mihai Ghimpu, a tinut sa accentueze ca Voronin canta si danseaza pentru ultima oara in Piata Marii Adunari Nationale. Nicolae Dabija a amintit spusele lui Stefan cel Mare – ca nu exista libertate in genunchi si ca trebuie, odata si odata, ca tara sa se ridice in picioare. Liderul AMN, Serafim Urecheanu, a constatat ca R. Moldova este un produs al istoriei, consfintit prin vointa poporului. La sfarsit, participantii la miting au adoptat o rezolutie in care se constata, intre altele, ca evolutia fireasca a R. Moldova spre democratie si integrare europeana a fost intrerupta de guvernarea comunista. „Victoria fortelor democratice la 29 iulie 2009 si crearea Aliantei pentru Integrare Europeana ofera o sansa unica pentru decomunizarea hotarata a R. Moldova si crearea conditiilor pentru evitarea pe viitor a revenirii fortelor reactionare la guvernare”, se mai spune in rezolutie.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *