IT&C

Votul electronic înseamnă transparenţă şi evitarea fraudelor

În mai multe ţări acesta este implementat, dar discuţii despre necesitatea şi îmbunătăţirea sistemului încă se mai duc. O astfel de metodă propune şi David Bismark, unul din experţii care a dezvoltat un sistem de votare electronic, într-un material video pe TED.com.

„Metoda pe care o propunem noi are nevoie de computer, dar nu depinde de acesta. Ea se bazează pe verificare, adică alegătorul trebuie să ştie că voturile sunt numărate corect şi, în acelaşi timp, să fie păstrat secretul votului. Iar secretul constă în buletinul de vot”, spune Bismark. O parte din buletin, care este scanată, rămâne la persoana care votează, iar când vine acasă poate să verifice dacă votul său a fost aprobat şi numărat, accesând pagina web destinată pentru aceasta.

În opinia lui David Bismark, metoda despre care vorbeşte va favoriza transparenţa votării şi nu va permite să aibă loc fraude.

În acelaşi timp, există şi voci care, deşi optează pentru implementarea votului electronic, spun că procedura e simplă din punct de vedere tehnic, dar complicată în ceea ce priveşte securizarea, autentificarea şi asigurarea anonimatului votului. Vitalie Eşanu, întreprinzător în IT, propune, pe blogul său, câteva metode, care, în opinia lui, ar elimina mai multe carenţe. În special, metoda se bazează pe utilizarea de către alegător a datelor de pe un card bancar, astfel rezolvând două probleme – „de autentificare a cetăţenilor de peste hotare, utilizând, indirect, securitatea băncilor şi votul cumpărat (nimeni nu va dori să dea altei persoane numărul cardului pe care îi vine salariul)”.

În opinia lui Vitalie Eşanu, marea problemă este că societatea noastră nu e pregătită să aibă încredere în calculatoare, pentru că acestea pot transmite centralei pentru cine a votat cetăţeanul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *