Timpul.md

Criza 15 Septembrie 2021 | 06:32

Vremuri bune: Urmează o iarnă costisitoare, preţurile energiei au explodat şi nu sunt nici stocuri suficiente

 O creştere record a preţurilor la energie electrică a împins costurile în Europa la nivelurile maxime ale ultimilor ani, susţine analistul Bogdan Maioreanu, avertizând că iarna va veni cu preţuri mari la încălzire pentru consumatorii casnici, potrivit Adevărul.

Unul dintre motivele creşterii preţurilor gazelor este limitarea exporturilor de gaze de către cel mai mare furnizor european, Rusia, din cauza cererii interne ridicate, a unui acord de a tranzita mai puţin combustibil prin Ucraina şi a unor posibile întreruperi ale producţiei. Un alt motiv este relansarea economiilor asiatice, care generează o concurenţă mai mare cu Europa pentru transportul de gaze naturale lichefiate (GNL), ceea ce forţează creşterea preţurilor.

Analiştii estimează că nivelurile de gaz din depozitele europene sunt „mult sub media ultimilor cinci ani”. Întrucât gazul este utilizat şi în producţia de energie electrică, penuria a dus la creşterea preţurilor la electricitate. Vineri, 1 MWh cu livrare în ziua următoare a fost scos la licitaţie la aproximativ 129 de euro pentru Germania şi Franţa.

Vremea uscată şi caldă, cu viteze reduse ale vântului, agravează problema în Europa, limitând producţia de energie din surse regenerabile, ceea ce sporeşte producţia de energie pe bază de combustibili fosili, ducând la creşterea preţului cărbunelui cu peste 70% în acest an. Pentru a compensa poluarea, cererea crescută a împins preţul certificatelor de emisii de carbon la 62,75 EUR, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus