Actualitate

Washington Post: Este timpul ca Occidentul să lovească propaganda lui Putin

În primul rând, trebuie poprite conturilor şi bunurile canalului de televiziune RT al lui Putin – dar nu pur şi simplu pentru că distribuie minciună infamă, ci în conformitate cu decizia a două instanţe cu privire la cererile acţionarilor Yukos. Anul trecut, Curtea de Arbitraj de la Haga şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au cerut guvernului rus să achite acţionarilor Yukos un total de 52 de miliarde de dolari.

Potrivit deciziei ambelor instanţe, după ce fondatorul Yukos, Mihail Hodorkovski, la acel moment cel mai bogat om din Rusia, a fost arestat de către autorităţile ruse, compania a fost acuzată de creanţe fiscale nejustificate şi apoi confiscată. Prin companii-paravan activele Yukos au fost transferate „Rosneft”, care astfel a ajuns cea mai mare companie de petrol din Rusia, precum şi altor corporaţii loiale regimului, gen Gazprom. Lipsiţi de activele lor, acţionari Yukos au apelat la instanţele de judecată.Artem Loskutov

După mai mulţi ani de procese şi audieri, instanţa le-a dat dreptate acţionarilor. Pentru că cererea să fie acceptată de instanţa de la Haga, ambele părţi – şi actionarii Iukos şi autorităţile ruse – au trebuit să consimtă examinarea cauzei de instanţa de judecată de arbitraj şi să se oblige să îndeplinească decizia instanţei. În acelaşi timp, unul dintre cei trei judecători care a audiat procesul, a fost ales de Rusia – şi totuşi, toţi judecătorii au luat partea acţionarilor. Mai mult decât atât, în conformitate cu Convenţia de la New York, la care la un moment dat s-a alăturat Rusia, actionarii au dreptul să ceară oricărui guvern din lume să aresteze proprietatea Federaţiei Ruse în conformitate cu hotărârea instanţei. În ceea ce priveşte CEDO, Rusia este un membru al Consiliului Europei şi a pierdut deja sute de cazuri la CEDO, astfel încât ea nu are niciun motiv să conteste competenţă instanţei în acest caz particular.

Autorităţile ruse au formulat recurs împotriva deciziei instanţei de la Haga, dar şansele lor de succes sunt minime. Singură speranţa că o instanţa superioară să anuleze verdictul sunt motivele tehnice. Între timp, din moment pronunţării hotărârii a trecut mai mult de un an, timp în care Rusia nu a luat nicio măsură în vederea punerii în aplicare a acesteua. Astfel, nimic nu împiedică guvernele interesate să respecte decizia Curţii de la Haga şi a CEDO şi să caute să execute hotărârile.

Astfel, în luna iulie, în executarea hotărârii judecătoreşti, autorităţile britanice au îngheţat conturile RT. Belgia şi Franţa au iniţiat acţiuni similare împotriva activelor ruse. SUA şi alte ţări occidentale ar trebui să le urmeze exemplul, mai ales că foştii proprietari ai Yukos au făcut un apel în acest sens la guvernul Statelor Unite.

RT este un element esenţial al maşinii de propagandă a lui Putin, a cărui activitate este constată aruncare cu noroi asupra Occidentului. Emisiunile RT din întreagă lume sunt transmise prin intermediul companiilor de Internet şi cablu. Canalul susţine că este urmărit de 700 de milioane de oameni din 100 de ţări din întreagă lume (cifra probabil umflată). RT are un mare complex în Washington şi o reţea de 7 studouri locale în Statele Unite şi Europa. În fiecare an, RT şi alte mass-media de propagandă (de exemplu, agenţia de ştiri Sputnik), obţin din partea autorităţilor ruse o jumătate de miliard de dolari.

Confiscarea clădirii ambasadei ruse sau a consulatului de la Washington sau de oriunde altundeva nu va funcţiona, deoarece acestea sunt supuse imunităţii diplomatice. Aşa că nu rămân prea multe opţiun, iar RT în acest sens este un obiectiv perfect.

Chiar şi pentru Rusia, care a acumulat rezerve valutare de 350 de miliarde de dolari, suma de 52 miliarde de euro este una frumuşica, în special în contextul crizei economice şi a sancţiunilor împotriva regimului lui Puţin.

Kremlinul este în mod clar nervos. Nu este întâmplător faptul că a angajat mai multe firme de avocatură importante să conteste posibilă arestare a proprietăţilor ruse din străinătate.

Vara, autorităţile ruse au avertizat Statele Unite că, în caz de încercări de confiscare a bunurilor ruse în Statele Unite ale Americii, Moscova va aprobă măsuri similare împotriva activelor americane din Rusia. Mai mut, Duma de Stat din Rusia a introdus un proiect de lege care prevede confiscarea proprietăţii altor state pentru măsuri similare din partea lor.yukos

Cum să se protejeze Occidentul de aceste ameninţări? Ţările occidentale trebuie să îşi coordoneze acţiunile. Dacă împotriva Rusiei vor acţiona mai multe state, Moscova nu va rezistă mult timp. În cazul în care Kremlinul va încerca să se răzbune arestând active occidentale, toţi investitorii şi companiile străine vor fugi imediat din ţară, iar Rusia nu îşi poate permite asta, nu cu o economie şi aşa muribundă.

„Executarea hotărârilor judecătoreşti în cazul Yukos ar servi intereselor statului de drept şi respectului pentru proprietatea privată. Puteţi începe cu canalul RT. În acelaşi timp vom aplică o lovitură serioasă propagandei lui Putin. Este timpul că SUA şi aliaţii săi occidentali să arate regimului lui Putin că comportamentul sau insolent nu va rămâne fără consecinţe. E timpul că democraţiile să lucreze împreună pentru a trece în ofensivă”, se încheie articolul.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *