Actualitate

Beijingul vrea o armată de vârf şi acuză SUA de ”subminarea” stabilităţii mondiale

Publicarea acestei ”cărţi albe” a Apărării chineze oferă o rară perspectivă asupra orientărilor Armatei Populare de Eliberare – cea mai importantă din lume, cu două milioane de militari – şi obiectivelor Beijingului. Washingtonul a ”provocat şi intensificat rivalitatea între principalele ţări, şi-a crescut în mod semnificativ cheltuielile cu Apărarea, a cerut capacităţi suplimentare în domeniile nuclear, spaţial, apărării cibernetice şi apărării antirachetă şi a subminat stabilitatea strategică mondială”, se denunţă în document.

Publicarea acestei ”cărţi albe” intervine în contextul în care relaţiile între Beijing şi Washington sunt tensionate. Cele două ţări poartă un război comercial din 2018 şi se află ”la cuţite” pe tema instalării de către China a unor infrastructuri militare pe insule asupra cărora deţine controlul la Marea Chinei de Sud – o zonă a cărei suveranitate o revendică aproape în întregime.

Armata chineză are ambiţia să-şi consolideze arsenalul tehnologic de vârf şi subliniază că este ”încă mult în urma principalelor armate din lume”. Conflictele evolează către un ”război inteligent”, se relevă în document, în care se evocă recursul tot mai mare la inteligenţa artificială, la date sau la cloud. China deţine al doilea buget militar din lume (+7,5% în 2019), în pofida faptului că se află cu mult după cel al Statelor Unite. Ea insistă asupra caracterului paşnic al armatei sale, ”o forţă de nezdruncinat în favoarea păcii în lume”.

”Cartea albă” a Apărării promite, de asemenea, ”reprimarea” separatismului în Tibet (vest), dar şi în Xinjiang (nord-vest) – un vast teritoriu în care au loc frecvent atentate, atribuite de Beijing unor membri ai etniei majoritar musulmane, în regiune, a uigurilor. Ea este şi mai fermă în problema Taiwanului, o insulă cu aproximativ 23 de milioane de locuitori, condusă de un regim rival Beijingului, dar pe care China o consideră una dintre provinciile sale.

https://a1.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *