Timpul.md

Actualitate 27 Noiembrie 2019 | 09:50

Ce măsuri au fost luate pentru a salva mai repede oile de pe nava scufundată pe jumătate în Portul Midia/ VIDEO

26 de oi au fost salvate astăzi de pe nava scufundată pe jumătate în Portul Midia. În total, de pe vapor au fost salvate 75 de animale, anunță șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Au fost luate măsuri pentru ca operațiunea de salvare să se desfășoare mai repede și mai bine, a spus el. „Operațiunea decurge foarte greu, pentru că este o singură cale de acces în navă și până după amiază nu s-a primit acordul armatorului pentru a face decupaje în carenă, pentru a avea și alte căi de acces. S-a primit acest acord și garanția că vor suporta cheltuielile. Se vor face decupaje în această noapte, pentru a salva și mai multe animale, câte putem să salvăm, cât ne permit marea și condițiile meteo”, a spus el. Arafat a mai anunțat că Direcția sanitar-veterinară a mobilizat mai mulți medici veterinari pentru a avea grijă de animalele salvate.

„S-a luat decizia de a pune pe tură mai mulți medici veterinari, să avem pe pe ture de 12 ore în următoarele zile câte 4-5 medici veterinari care vor lucra în diferite puncte unde sunt scoase animalele, pentru că unele au fost sedate și trebuie urmărite și trebuie duse undeva unde să fie în siguranță”, a spus el.

Potrivit lui Arafat, medicii veterinari ai Direcției sanitar-veterinare au competențe limitate în comparație cu medicii privați, dar a fost luată totuși decizia de a-i mobiliza, pentru că e greu să fie semnate contracte cu medici privați, pentru decontarea costurilor.

„În seara asta și mâine și poimâine, cât ne permite situația, vom continua salvarea animalelor”, a mai spus Arafat.

El a adăugat că, alături de voluntarii care s-au implicat pentru salvarea oilor, la operațiune participă

Ministerul Transporturilor, Poliția de Frontieră, IGSU și Căpitănia portului Midia.

 


Întrebat dacă s-au făcut greșeli în acest caz, în condițiile în care autoritățile au intervenit târziu, Arafat a răspuns: „Nu pot să spun, orice situație trebuie analizată după”.

Sute de oi vii sunt încă blocate în vaporul din Portul Midia, la 48 de ore după ce acesta s-a scufundat pe jumătate. ONG-urile au acuzat autoritățile că nu se implică în recuperarea animalelor.

Animals International – România a anunțat că „toate oile salvate și duse la un adăpost temporar sunt ținute sub observația și îngrijirea reprezentanților autorității naționale veterinare”.

„Ele nu vor fi sacrificate sau exportate. Este asigurarea pe care am primit-o de la noul președinte al autorității. De asemenea am fost asigurați că operațiunile de salvare s-au întețit în această noapte și se va lucra non-stop până la salvrea ultimul animal în viață. Animalele proaspăt salvate vor rămâne într-un grajd din port unde veterinarii voluntari pot merge deja să ajute”, a anunțat pe Facebook organizația non-guvernamentală

https://www.digi24.ro/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus