Sănătate

De ce pacienţii cu diabet zaharat au riscuri de complicaţii dacă fac coronavirus?

Potrivit observaţiilor medicilor următoarele categorii sunt mai vulnerabile în faţa COVID-19 şi pot dezvolta forme severe ale bolii: persoanele din categoria de vârsta 65+, dar şi pacienţii cu boli cronice. Iată ce risc de complicaţii în cazul infecţiei cu virusul SARS-COV-2, persoanele care trăiesc cu un diagnostic de boală cronică, mai ales dacă această boală cronică nu este controlată optim, cum ar fi pacienţii care trăiesc cu diabet zaharat. Conform unui raport publicat la data de 3 aprilie 2020 de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a examinat comorbidităţile prezente la un grup de 7.162 persoane diagnosticate cu COVID-19 în Statele Unite în perioada 12 februarie-28 martie 2020. Pe primul loc ca frecvenţă în cohorta generală s-a situat diabetul zaharat (10,9%), urmat de bolile pulmonare cronice (9,2%) şi bolile cardiovasculare (9%).

Ce pacienţi cu COVID19 ajung mai des la terapie intensivă?

Diabetul zaharat este cea mai frecventă comorbiditate la pacienţii care au necesitat spitalizare în secţii non-TI4 (24%) şi în secţii de TI (32%). Datele raportate din China arată că diabetul zaharat este prezent la 16,2% dintre pacienţii cu forme severe de COVID-19 şi la 26,9% dintre cei care au necesitat internare pe secţii de TI, ventilare mecanică sau care au decedat. În Italia s-a raportat o frecvenţă de 33,9% a diabetului zaharat în rândul pacienţilor decedaţi prin COVID-19.

 Mecanismele prin care diabetul zaharat conferă un risc crescut pentru formele severe de boală sunt dependente, ca şi în cazul altor boli infecţioase, de prezenţa mai multor elemente printre care şi hiperglicemiei persistente. De asemenea, prezenţa unor complicaţii cronice asociate diabetului cum sunt bolile cardiovasculare sau boala cronică de rinichi, pot contribui la creşterea riscului. Nu există în prezent recomandări specifice pentru managementul pacienţilor cu diabet zaharat în prezenţa infecţiei cu COVID-19, dar având în vedere posibilitatea unei evoluţii mai severe şi nefavorabile, se vor aplica recomandările pentru tratamentul pacienţilor cu DZ spitalizaţi, inclusiv a pacienţilor în stare critică. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *