Cultură

Facultatea de Drept a USM, la 50 de ani

Saptamana trecuta, Facultatea de Drept a Universitatii de Stat din Moldova (USM) a fost impanzita cu afise care invitau studentii si profesorii sa se prezinte sambata la Palatul National. Acolo urma sa fie marcata aniversarea a 50-a de la fondarea facultatii si Ziua juristului. La eveniment au fost prezenti nu doar cei din generatia de azi, dar si absolventi din toate vremurile, iar sefii de grupa actuali au avut ocazia unica sa-l vada in carne si oase pe seful de grupa al primei promotii a facultatii.

Cu un cuvant de felicitare au venit si reprezentanti ai organelor de conducere a RM – bineinteles, juristi cu totii. Absolvent si el al Facultatii de Drept, presedintele interimar Mihai Ghimpu a profitat de ocazie pentru a decora o parte dintre profesorii de la Drept cu distinctii de stat. Si ministrul Justitiei, Alexandru Tanase (evident, jurist de profesie), si-a exprimat increderea in noile generatii de tineri constienti, absolventi sau studenti ai facultatii. In cei 50 de ani de existenta, s-au perindat mai multi decani la Drept, dar unul dintre cei mai longevivi (ales in 2002 si reales in 2007) este dr. habilitat Gheorghe Avornic, onorat la manifestarea de sambata cu Ordinul „Gloria Muncii”. Avornic s-a declarat increzator in potentialul intelectual al tinerilor si a spus ca asteapta ca acestia „sa faca dreptate in tara”.

Facultatea de Drept este una din primele facultati ale USM, fiind creata la 1 octombrie 1959. Desi, in primii ani de activitate, aceasta era formata dintr-o grupa academica de numai 23 de studenti, de-a lungul timpului facultatea a devenit unul dintre cele mai populare centre de educatie si cercetare din republica. In prezent, aici activeaza 162 de cadre didactice titulare. Dintre acestea, opt detin titlul stiintific de doctor habilitat, 67 sunt doctori in drept, iar 72 – magistri in drept.

Festivitatea a fost si un prilej de reintalnire intre absolventii institutiei – judecatori, avocati, membri ai conducerii tarii, reprezentanti ai societatii civile, de toate viziunile si opiniile posibile – care au profitat de prilej pentru a schimba o vorba si a-si aminti de anii de studentie. La aceasta a contribuit si masa de sarbatoare, incarcata cu bunatati, la care au fost invitati toti participantii la festivitate.

Corina Ajder,
studenta a Facultatii de Drept, USM

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *