Actualitate

În urma stihiei din aprilie, agricultorii din UTA Gagauz-Yeri au suportat pierderi de cca 80 mln de lei

Conform calculelor specialiştilor instituţiei, cel mai mult a avut de suferit raionul Comrat, unde prejudiciul constituie peste 32 mln de lei. Daune de aproape 31 mln de lei au suportat gospodăriile agricole din raionul Ceadîr-Lunga, cel mai puţin afectat fiind raionul Vulcăneşti, cu pagube de peste 17 mln de lei.

Evaluarea pierderilor a fost efectuată în baza cererilor parvenite de la agenţii economici şi producătorii din ramură. Ca urmare a deplasărilor specialiştilor direcţiei în teritoriu, s-a constatat că îngheţurile şi ninsorile abundente din aprilie au distrus florile, mugurii şi frunzişul pomilor fructiferi. Astfel, au fost compromise multe livezi de prun, vişin, cireş, piersic, măr, precum şi plantaţii de nuc şi migdal.

Experţii au înregistrat şi prăbuşirea a peste 200 de metri pătraţi de depozite pentru păstrarea grînelor şi sere. De asemenea, stihia din aprilie a avut impact asupra sectorului avicol – avarierea reţelelor electrice şi lipsa de energie au cauzat pierderea a aproape 17 mii de pui şi a peste 30 de mii de ouă.

Totodată, agricultorii găgăuzi susţin că pe terenurile însămînţate este o situaţie mult mai bună. Cîmpurile cu culturi cerealiere, deşi au suportat îngheţuri, au fost puţin compromise, iar stratul de zăpadă a avut un rol protector.

Pierderile considerabile suportate de fermierii din autonomia găgăuză au fost cauzate de ciclonul însoțit de zăpadă, îngheţuri şi vînt puternic care a afectat în mare parte zonele de centru şi sud ale R. Moldova în zilele de 20-21 aprilie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *