Actualitate

JO 2016: Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro au fost declarate închise FOTO

În debutul ceremoniei, după o incursiune în muzica și dansul tradițional brazilian, și după intonarea imnului Braziliei de către 27 de copii, au pătruns în arenă purtătorii drapelelor delegațiilor participante și apoi, spre deosebire de ordinea alfabetică obișnuită, sportivii participanți au intrat pe Maracana amestecat, simbol al diversității.

Un moment tradițional care a urmat spectacolului a fost premierea probei masculine de maraton, de către președintele CIO, Thomas Bach, și de președintele Federației Internaționale de Atletism (IAAF), Sebastian Coe.

Au fost prezentați noii membri ai Comisiei Sportivilor din cadrul CIO, Britta Heidemann, Daniel Gyurta, Ryu Seung-min, Sarah Walker și Elena Isinbaeva.

Solistul Lenine a interpretat o melodie în semn de recunoștință față de voluntarii care au ajutat la buna desfășurare a Jocurilor de la Rio.

A urmat intonarea imnului Greciei, leagănul Jocurilor Olimpice, iar apoi după acordurile imnului olimpic, primarul orașului Rio de Janeiro, Leandro Paes, steagul olimpic a fost înmânat, de către Thomas Bach, guvernatorului orașului Tokyo, Yuriko Koike. Tokyo va găzdui ediția viitoare a Jocurilor Olimpice, în 2020, astfel că s-a intonat și imnul Japoniei cu acest prilej, iar apoi a avut loc o prezentare ”high tech” a ediției de peste patru ani, semnată de Comitetul Tokyo 2020, prim-ministrul nipon Shinzo Abe apărând pe Maracana ”direct” dintr-un joc video.

Carlos Nuzman, președintele Comitetului de organizare Rio-2016, a spus în discursul său că este mândru de Jocurile Olimpice organizate la Rio, care au făcut din metropola braziliană un loc mai bun. ”Jocurile au arătat că fiii Braziliei nu fug de luptă”, a subliniat Nuzman, care a amintit astfel provocările cu care s-au confruntat organizatorii. Le-a mulțumit voluntarilor și sportivilor — ”eroii olimpici”, care au scris o nouă pagină în istoria sportului. ”Rio a scris istorie pentru totdeauna”, a arătat Nuzman, urând succes organizatorilor ediției viitoare, Tokyo 2020.

Președintele CIO, Thomas Bach, le-a mulțumit locuitorilor din Rio pentru ospitalitate pe parcursul celor 16 zile ale competiției polisportive. ”Jocurile au demonstrat că diversitatea este o bogăție a întregii lumi”, a precizat Bach. A mulțumit organizatorilor, federațiilor olimpice, sponsorilor, voluntarilor, sportivilor, care au uimit lumea cu performanțele lor incredibile. ”Au fost Jocuri minunate în Cidade Maravilhosa (Orașul Minunat, supranume cu care este cunoscut Rio, n. red.)”, a mai arătat Bach. Președintele CIO a anunțat că locuitorilor din Rio le este decernată Cupa Olimpică, prin intermediul a șase reprezentanți.

Thomas Bach a declarat apoi Jocurile de la Rio închise și a chemat tineretul lumii să se reunească peste patru ani la Tokyo.

Stingerea flăcării olimpice și Jocurile de artificii au pus punct ceremoniei de închidere a Olimpiadei de la Rio, pe ritmuri de carnaval.

La ediția a 31-a a Jocurilor Olimpice de vară, de la Rio de Janeiro, au participat peste 11.000 de sportivi și 205 țări, plus o delegație a sportivilor refugiați și una a sportivilor care au evoluat sub drapelul olimpic, care au evoluat la 306 probe din 28 de sporturi. România, care a participat cu o delegație de 96 de sportivi și 7 rezerve, la 15 sporturi. Portdrapelul delegației noastre la ceremonia de deschidere a fost gimnasta Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică în 2004, la Atena, iar la ceremonia de închidere a fost spadasina Simona Pop, campioană olimpică la Rio cu echipa.


România a ocupat locul 47 în clasamentul pe medalii la Rio, cea mai slabă clasare a sa la Olimpiadele postbelice, cu cinci medalii, aur pentru echipa feminină de spadă, argint obținut de tenismenii Florin Mergea și Horia Tecău la dublu masculin, bronzul luat de Gabriel Sîncrăian la haltere (cat. 85 kg), de canotoarele de la 8+1 (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian și Daniela Druncea) și Albert Saritov (lupte libere, cat. 97 kg).


În clasamentul pe medalii, primul loc a fost ocupat de delegația Statelor Unite, cu 46 de medalii de aur, 37 de argint, 38 de bronz (121 în total), urmată de Marea Britanie (27-23-17), China (26-18-26) etc. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *