Cultură

La Chisinau este sezonul expozitiilor jubiliare

In perioada 22 septembrie – 12 octombrie, Muzeul National de Arta din Chisinau gazduieste expozitia personala „Stari eoliene” a artistului plastic Timotei Batranu, care si-a lansat si cea de-a cincea placheta de versuri, intitulata „Eoliane”. Expozitia cuprinde 70 de lucrari de pictura si grafica, printre care 29 de panze si 18 acuarele.

„In atelier niciodata nu poti vedea cum arata toate lucrarile impreuna. Este si pentru mine o noutate sa le privesc in acest fel. Vazandu-le, inteleg incotro sa merg, ce drumuri sa aleg, spre ce alta expozitie sa ma indrept”, spune Timotei Batranu care isi defineste stilul drept unul postmodernist. Plasticianul este cunoscut ca autor al celei mai inalte icoane din Moldova, „Mantuitorul tronand”, lucrare ce masoara peste 1,7 metri si care tine locul altarului in biserica satului sau de bastina, Balauresti.

O alta expozitie jubiliara – cea a artistului plastic Gheorghe Munteanu – a fost desfasurata in perioada 23-27 septembrie de Centrul „Constantin Brancusi”. Intitulata „Gheorghe Munteanu cu discipolii sai”, ea a adunat in incinta centrului de arta zeci de elevi ai maestrului, veniti din diferite colturi ale lumii (New York, Paris, Sankt Petersburg) pentru a fi alaturi de profesorul lor care a ajuns la varsta de 70 de ani. Au fost prezentate 300 de lucrari, 60 dintre acestea apartinand protagonistului. In cadrul aceluiasi eveniment, pictorul a prezentat cartea sa „Gheorghe Munteanu, din practica amintirilor”, care cuprinde 840 de nume ale discipolilor sai si texte din periodice, insotite de fotografii.

Ieri, tot la Galeria „Constantin Brancusi”, artistul Gheorghe Vrabie si-a vernisat expozitia personala cu genericul „Varful cu dor”, care se va desfasura pana pe data de 15 octombrie. Iar incepand cu 1 octombrie, Alianta Franceza din Moldova va gazdui expozitia de pictura „Ze autumn esposissio” a plasticianului moldovean Robert Andersen.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *