Actualitate

Mihai Izman ar fi implinit 75 de ani

S-a nascut la 8 aprilie 1934, in comuna Isacova, jud. Orhei, in familia unui preot. Din cauza provenientei sale sociale a avut de suferit in anii de totalitarism. La Scoala Pedagogica din Orhei, unde si-a continuat studiile dupa scoala medie incompleta, de mai multe ori i s-a sugerat ca ar fi bine sa abandoneze invatatura, deoarece domeniul educatiei nu se potriveste unui fiu de preot.

La serata de absolvire, administratia institutiei i-a pregatit si o „surpriza”: toti colegii sai si-au primit diplomele, iar el a fost trecut cu vederea. Mirarea ii era cu atat mai mare, cu cat i se cuvenea diploma cu mentiune. A avut noroc de colegii sai Stefan Panfilov si Andrei Hariton, care au intervenit pe langa director. Astfel, i s-a inmanat si lui diploma de absolvire, dar una obisnuita, nu cea cu mentiune pe care o merita.
 

In 1953, a fost repartizat la munca in s. Leuseni, r-l Carpineni, in calitate de profesor de matematica, fizica si desen. In anul urmator devine student al Facultatii de Matematica a Institutului Pedagogic din Chisinau, sectia fara frecventa, iar in 1957 se transfera la sectia de zi. Aici ii are drept profesori pe matematicienii Constantin Sacaliuc, Petru Soltan, Alexandru Marinciuc. In 1962, absolva institutia cu mentiune, iar in 1969 isi sustine teza de doctorat. Cariera sa pedagogica si stiintifica incepe in anul 1970, in calitate de lector superior la Catedra de matematica a Institutului Pedagogic „Ion Creanga”, unde va deveni conferentiar universitar.

In anii 1998-2003 a indeplinit functia de sef al Catedrei de matematica. De asemenea, in toti acesti ani, a condus diferite comisii metodice, a fost presedinte al comisiilor de stat la Institutul Pedagogic din Tiraspol si USM; membru al consiliului republican de organizare a olimpiadelor municipale si republicane, vicepresedinte al consiliului republican olimpic la matematica; membru al biroului societatii de matematica. A condus de mai multe ori lotul elevilor RM la olimpiadele unionale, iar in 1992, 1993 si 1997 – la olimpiadele internationale din, respectiv, Rusia, Turcia si Argentina. Este autor a circa 90 lucrari stiintifice si metodice, inclusiv monografii.

Pentru activitatea sa asidua in domeniul matematicii a fost distins cu mai multe diplome de onoare ale Ministerului Invatamantului, iar in 1996 i-a fost conferita Medalia „Meritul Civic”.
Activitatea de profesor a domnului Mihai Izman s-a caracterizat printr-o tinuta stiintifica si pedagogica exemplara. O ora de predare a matematicii devenea pentru studentii sai una de educatie a gandirii, vointei si tenacitatii. Adevarat savant, Mihai Izman a urmat de-a lungul anilor firul cercetarilor stiintifice din domeniul teoriei calitative a ecuatiilor diferentiale, generand noi idei si conceptii care, cu certitudine, isi vor gasi continuare si dezvoltare.

La 24 septembrie 2008 inima sa a incetat sa bata… Astazi trecem prin aulele in care dumnealui si-a tinut prelegerile si pe langa birourile in care si-a elaborat cercetarile cu un sentiment de profunda tristete. Il credem linistit acolo, in Ceruri, deoarece a lasat aici, pe pamant, multa bunatate si intelepciune, indeplinindu-si onorabil misiunile de dascal si de Om.

A. Costas, dr. conf.,
L. Dohotaru, dr. conf.,
V. Dragan, dr. conf.,
V. Cartofeanu, dr. conf., decan FIMM

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *