Actualitate

Partidele de opozitie au initiat o ancheta internationala

Mii de oameni au participat, ieri, la un miting de protest organizat de Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova si Alianta „Moldova Noastra” in Piata Marii Adunari Nationale. Potrivit organizatorilor, mai multe autobuze cu manifestanti au fost oprite de politie pe drum de la Causeni, Ialoveni, Stefan-Voda si la intrarea in Chisinau, iar proprietarii autovehiculelor au fost intimidati si amenintati ca le vor fi confiscate masinile daca vor pleca in capitala. Politia a interzis, de asemenea, carului mobil Pro TV Chisinau sa intre in Piata Marii Adunari Nationale. (vezi Galeria foto)

Cele trei formatiuni de opozitie au anuntat despre o ancheta internationala initiata, in vederea elucidarii „actiunilor represive ale guvernarii comuniste impotriva copiilor si cetatenilor RM”. Liderii politici cer guvernului sa elibereze toti arestatii si interventia organizatiilor „Crucea Rosie” si „Amnesty International” pentru a avea acces in penitenciare. Dorin Chirtoaca, vicepresedinte PL, a indemnat multimea sa tina un moment de reculegere in memoria lui Valeriu Boboc, tanarul de 23 de ani, care a murit in urma maltratarilor la care a fost supus in arest la politie. „Tinerii din Moldova s-au saturat de comunism. Ei doresc un viitor european. Comunitatea internationala deja cunoaste crimele comunistilor din aceste zile”, a declarat Chirtoaca.
Vlad Filat, presedintele PLDM, considera ca anume Rusia a fost prezenta la violentele de dupa scrutin: „Protestam fata de actiunile criminale ale guvernarii comuniste, fata de teroarea instaurata. Cerem eliberarea imediata a cetatenilor arestati ilegal, maltratati si agresati. Vom recurge la masuri legale pentru depasirea acestei situatii. Este evident ca vom continua protestele si vom dovedi pe cale judiciara fraudarea alegerilor”.

„Comunistii sunt cei care au dat foc Chisinaului”
Alexandru Tanase, prim-vicepresedintele PLDM: „Din 7 aprilie traim intr-o tara dominata de frica si teroare. Vladimir Voronin si-a inceput mandatul ca un militian sovietic, dar incheie exact ca si Pinochet. Sute de oameni sunt arestati in comisariatele de politie. Nu stim nici numarul celor arestati si nici cine sunt ei – persoane care au vandalizat presedintia si parlamentul sau sunt simpli studenti care au urmarit cele intamplate. Pe 7 aprilie, a fost cea mai monstruoasa provocare pusa la cale de regimul impotriva propriului popor. Nu-mi este frica sa fac comparatia cu incendierea Reichstagului de catre Hitler. Au fost elemente interlope, comsomoliste, care au avut un plan bine stabilit. Comunistii sunt cei care au dat foc Chisinaului, ei poarta intreaga responsabilitate pentru aceste atrocitati”.
Serafim Urecheanu, presedintele AMN, a mentionat ca, prin acest miting pasnic, s-a intentionat informarea corecta a populatiei despre evenimentele din ultimele zile, deoarece majoritatea canalelor TV, in special EU TV si N4, difuzeaza informatii distorsionate. „Falsificarea de proportii a rezultatelor alegerilor si organizarea mitingurilor pe 6 si 7 aprilie, cu distrugerea bunurilor materiale este opera comunistilor. Deocamdata avem acces limitat la listele electorale. Am cerut prelungirea termenului inca pentru o saptamana. Suntem ferm convinsi ca cetatenii RM nu vor accepta ca alegerile lor sa fie fraudate. Noi, cele trei partide de opozitie, vom actiona impreuna pana la victoria definitiva”, a spus Serafim Urecheanu.

Doua dosare contra PCRM
Corina Fusu, vicepresedinta a PL, a evidentiat ca cele doua dosare, intentate de Opozitie, vor demasca fata adevarata a PCRM. Primul se refera la fraudarea in proportii deosebit de mari a alegerilor din 2009. Ea a anuntat ca PL a reusit sa faca 80% din copiile listelor electorale si deja se prefigureaza mecanismele de fraudare. Cel de-al doilea dosar va include marturii privind atrocitatile si torturile aplicate de puterea comunista impotriva tinerilor manifestanti si va fi adresat celor mai importante instante internationale.
Analistul Igor Botan, directorul ADEPT, a mentionat ca, „la 7 aprilie, presedintele Voronin avea grija mai mult de imaginea PCRM, decat de paza institutiilor statului – parlamentul si presedintia.”
In context, Uniunea Scriitorilor din Moldova (USM) a lansat un apel catre organismele internationale, prin care le-a cerut sa-si revada pozitia asupra procesului electoral din RM si a celor intamplate in ziua scrutinului si dupa. Scriitorii au adus dovezi despre modul in care PCRM a comis mai multe infractiuni, a declarat presedintele USM, Mihai Cimpoi.

Amnesty International Moldova: „Autoritatile nu au dreptul sa tortureze cetatenii”
Evghenii Golosceapov, director executiv al Organizatiei „Amnesty International Moldova”, a declarat pentru TIMPUL: „Suntem informati despre maltratarile in masa a tuturor celor care ajung la politie. Suspectam organele de drept ca aplica tortura pentru a obtine declaratii sau pentru a speria retinutii. Spre regret, asemenea informatii nu ne sunt oferite de avocati, ci de patimitii insisi. Procese judiciare fara avocati si arestarile in lipsa avocatilor sunt doua incalcari flagrante ale drepturilor omului. Represaliile impotriva celor ce isi exprima pozitia fata de situatia din RM in timpul alegerilor constituie o alta violare a dreptului la libertatea exprimarii. Desigur, toti cei care au profanat Presedintia si Parlamentul RM trebuie trasi la raspundere. Noi insa asistam la arestari in masa, chiar si a celor care au manifestat pasnic ”.
 

Oamenii vor sa afle adevarul despre alegeri
Mai multi manifestanti ne-au declarat ca vor insistent sa afle adevarul despre parlamentarele din 5 aprilie.
Lidia Ermurachi, Chisinau: „Vrem sa aflam adevarul despre alegeri. Dupa evenimentele din zilele trecute, cred ca PCRM nu ar trebui sa mai existe in RM. Am fost deportata impreuna cu familia in 1949 in Siberia, cand tatal meu a fost executat. Ma doare sufletul si acum pentru toate nedreptatile din RM”.
Tamara Cojocari, muncitoare: „Dorim o claritate in ceea ce priveste rezultatele alegerilor. Totodata, sunt solidara cu manifestantii pasnici din zilele trecute, pentru care m-am rugat la biserica, de Florii. Am auzit ca toti cei care vor iesi in piata vor fi dati afara de la serviciu. Nu mi-e frica, pentru ca am fost lasata nu o singura data fara o bucata de paine”.
Valentin Verdes, pensionar: „O chestiune extrem de importanta este unitatea partidelor de dreapta, a celor cinstiti si seriosi. Am speranta ca voi afla adevarul pana la capat in ceea ce priveste fraudarea alegerilor. Cand am votat, mi-a aparut un mare semn de intrebare in ceea ce priveste corectitudinea intocmirii listelor electorale.”
Stefan Matei, membru al Asociatiei anticomuniste din RM: „Am protestat pasnic mai multe zile consecutiv in Piata din centrul capitalei. Sambata, cand ma aflam cu cineva pe o alee, langa noi s-a oprit o masina cu numere de inmatriculare CCC 481, ne-au imbarcat, ne-au legat la ochi si ne-au dus. Ma bucur ca am putut ramane in picioare si nu m-am lasat calcat de cineva, in pofida batailor suportate. Indemn pe toti cei arestati asupra carora se aplica violenta, care nu sunt lasati sa mearga nici la WC: sa nu se lase distrusi si sa-si ceara drepturile. Protestez impotriva organelor de drept care fac aceste nelegiuiri. Cum poate cineva sa castige alegerile, daca nu este dorit de popor?”

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *