Externe

POLONIA: Preşedintele Andrzej Duda câştigă primul tur şi se va confrunta cu primarul liberal al Varşoviei

Duda, aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare, a câştigat 45,73% din sufragii, conform rezultatelor obţinute din numărarea voturilor în 82,2% din numărul total de secţii.

Primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a candidat din partea celei mai mari formaţiuni politice de opoziţie, Platforma Civilă, de centru, a ieşit pe poziţia a doua, cu 28,51% din sufragii.

Duminică seară, după încheierea votului şi în urma exit-poll-urilor care îl dădeau învingător cu 41,8%, Duda a declarat, la Lowicz: "Avansul este enorm şi vă sunt recunoscător".

La rândul său, Trzaskowski a declarat duminică seară că al doilea tur va fi "o alegere între Polonia deschisă (…) şi cei care caută tot timpul conflicte".

"Voi fi un candidat al schimbării", a promis liberalul, al cărui slogan este "Ne-am săturat" şi care pentru al doilea tur speră la sprijinul unei bune părţi a alegătorilor concurenţilor ieşiţi din cursă.

Campania electorală a fost dominată de preocupări privind starea democraţiei şi chestiunile sociale, în contextul în care Polonia se confruntă cu prima sa recesiune de la căderea comunismului.

Polonezii au mers în număr mare la urne, rata de participare fiind de 62,90%, conform exit-poll-urilor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *