Actualitate

Răceala de vară: cum să o previi, cum să o tratezi

Diferenţa dintre răceala de iarnă şi răceala de vară
Chiar dacă ambele forme de răceală sunt cauzate de aceleaşi virusuri, respectivrinovirusuri, ele pot fi percepute diferit în funcţie de anotimp. Iarna, de exemplu, ne este mai uşor să ne adaptăm situaţiei, respectiv să ne băgăm sub pătură şi să mâncăm o supă fierbinte de pui, pe când vara… ei bine, temperaturile crescute ne îmbie mai degrabă la o baie răcoritoare în piscină şi la un pahar cu apă rece.

O altă diferenţă poate consta în durata răcelii. În cazul răcelii de vară, consumul de fructe şi legume proaspete bogate în vitamine şi minerale şi faptul că transpirăm mai abundent ar putea accelera perioada de vindecare. În doar 3-5 zile, simptomele răcelii de vară ar putea dispărea, în timp ce răceala de iarnă durează mai mult şi ar putea fi confundată cu gripa, care se manifestă mai agresiv şi durează mai mult timp decât răceala.

Cert este însă că ambele forme de răceală sunt cauzate de virusuri contractate prin atingerea obiectelor contaminate sau inhalarea particulelor de salivă contaminate. De exemplu, o persoană răcită care strănută împrăştie în aer şi pe obiectele din jur milioane de particule de salivă care conţin virusul. Cel care vine în contact cu aceste particule cel mai probabil va contracta virusul şi va răci la rândul lui, mai ales dacă are şi sistemul imunitar slăbit.

Cum să tratezi răceala de vară
Nimic nu e mai supărător decât o răceală în miezul verii. Toţi merg la piscină sau plănuiesc un grătar în aer liber, pe când tu… stai cuibărită în pat, nu te mai vezi de muntele de şerveţele nazale şi abia reuşeşti să gândeşti limpede din cauza durerilor de cap.

Din fericire, poţi lua anumite măsuri pentru a scăpa mai repede de simptomele supărătoare. Iată ce ai de făcut!

Mănâncă sănătos – optează pentru salate de legume sau fructe proaspete, carne slabă la grătar şi apă… multă apă! La fel de indicate sunt nucile şi seminţele, bogate în zinc, seleniu, vitamina E şi vitamina A, substanţe despre care s-a demonstrat că pot ameliora simptomele de răceală. Nu strică şi un supliment cu acizi graşi Omega 3, despre care studiile afirmă că ar stimula producţie de leucocite, celulele sistemului imunitar care apără organismul de boli.

https://www.descopera.ro/
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *