Timpul.md

Ultima oră 17 Septembrie 2009 | 19:27

RM, condamnata pentru cenzura la CEDO

Republica Moldova a devenit prima tara din Europa unde a fost condamnata cenzura. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat, ieri, hotararea Manole si altii contra Moldovei (cererea nr. 13936/02), in urma careia judecatorii Curtii au constatat, in unanimitate, violarea art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Totodata, Curtea de la Strasbourg nu s-a expus asupra satisfactiei echitabile, rezervand aceasta chestiune pentru o hotarare separata. Astfel, in timp de trei luni, Guvernul RM si Compania reclamanta („Teleradio-Moldova”) pot depune la Curte observatiile scrise cu privire la acest subiect sau, eventual, de a incheia un acord amiabil.

Curtea a considerat ca statul parat are obligatia sa intreprinda masuri de ordin general in vederea modificarii legislatiei care a dus la constatarea violarii art. 10 al Conventiei. Reclamantii (Larisa Manole, Corina Fusu, Mircea Surdu, Dinu Rusnac, Viorica Cucereanu-Bogatu, Angela Arama-Leahu, Ludmila Vasilache, Leonid Melnic si Diana Donica), care sunt sau au fost jurnalisti la Compania „Teleradio-Moldova”, au pretins ca „cenzura impusa la TRM a constituit o ingerinta nejustificata in dreptul lor la libertatea de exprimare si a reprezentant o incalcare grava a dreptului lor intr-o societate democratica de a comunica informatii publicului”.

Potrivit lor, TRM a fost supusa cenzurii pe intreg parcursul existentei sale, dar dupa februarie 2001, cand Partidul Comunistilor a castigat cu o majoritate larga alegerile parlamentare, cenzura a devenit insuportabila. Viorica Cucereanu-Bogatu si-a amintit ieri, in cadrul conferintei de presa, despre zilele cand in sediul televiziunii au patruns organele de forta pentru a-i intimida pe cei care protestau impotriva cenzurii. Un alt membru al comitetului de greva, format in 2002, Corina Fusu, presedinta a Comisiei parlamentare pentru cultura, educatie, cercetare, tineret, sport si mass-media, a declarat ca „in curand, legislativului ii va fi prezentat un proiect de lege, care va aduce normalitatea la TRM, cu mijloace financiare minime”. C. Fusu nu a precizat ce prevede acest proiect de lege, dar a spus ca se refera la libertatea de exprimare, avand si forme de pedeapsa pentru aplicarea cenzurii.


 

  • Un articol de:

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus