Ultima oră

Vintu: Basescu mi-a cerut sprijin la referendumul din 2007, apoi a vrut o parte din Realitatea

 "In 2007, la referendum, el (Traian Basescu, n.r.) a venit la mine sa-l sustin. Eu i-am spus ca sunt de acord, si am stabilit impreuna cu el anumite criterii in baza carora il sustin, bazate pe progresul si modernizarea Romaniei", a declarat Vintu, miercuri, in fata instantei care judeca recursul sau fata de hotararea prin care instanta inferioara a decis arestarea sa si a altor doua persoane pentru 29 de zile, sub acuzatia de favorizare a infractorului.

Vintu a continuat declaratia, aratand ca, "dupa aceea", mai multi "emisari" ai sefului statului au venit sa-i ceara o parte din trustul de presa "Realitatea".

"Dupa aceea, emisari ai lui au venit sa-mi ceara o parte a trustului media. Evident ca am refuzat. Incep amenintarile, eu refuz in continuare. Am fost amenintat ca voi fi tocat financiar, am refuzat. Am fost amenintat ca voi avea probleme, am refuzat. Ulterior, a venit un control de opt luni la Realitatea TV, pentru ca in final totul sa culmineze cu arestarea mea", a spus Vintu in sala de judecata.

Omul de afaceri si -a continuat atacurile la adresa presedintelui, acuzandu-l pe acesta ca "face totul" prin Serviciul Roman de Informatii (SRI) si ca "recruteaza" procurori si oameni din presa.

"Basescu face totul prin SRI, si va explic cum. Basescu recruteaza procurori si oameni din presa, iar modul de operare este unul foarte simplu: SRI face interceptarile si sesizeaza procurorii cu note informative, procurorii fac dosare care apoi sunt date pe mana jurnalistilor, care au datoria de a-l desfigura pe adversar", a spus omul de afaceri.

Acesta sustine ca a fost monitorizat chiar si de 140 de lucratori ai SRI, vorbind chiar si de inchirierea unei frecvente de satelit pentru interceptarea microfonului de la mobilul sau.

"140 de oameni din SRI m-au monitorizat, iar in ultima perioada doar 40; s-a inchiriat chiar si o frecventa pe satelit pentru inregistrarea microfonului de la telefonul meu", a mai spus Sorin Ovidiu Vintu in fata instantei.

Omul de afaceri a recunoscut autenticitatea interceptarilor telefonice din dosarul in care este acuzat de favorizarea infractorului, precizand insa ca interpretarea data acestora de procurori nu este corecta.

Vintu a admis autenticitatea inregistrarilor in fata completului care judeca recursul declarat de el si alti doi apropiati fata de hotararea prin care au fost arestati pentru 29 de zile pentru favorizarea infractorului.

Omul de afaceri a precizat insa ca interpretarea data de procurori acestor discutii "nu este una corecta".

Sorin Ovidiu Vintu a promis ca va dezvalui "adevaratul sens" al termenilor folositi in convorbirile telefonice doar dupa ce dosarul va ajunge in faza de judecata.

"Pentru dvs., Popa este un condamnat periculos, pentru mine e un prieten"

Sorin Ovidiu Vintu le-a spus magistratilor care au judecat recursul sau impotriva hotararii prin care a fost arestat pentru 29 de zile in dosarul legat de favorizarea lui Nicolae Popa ca daca pentru completul de judecata acesta poate fi "un condamnat periculos", pentru el este "un prieten".

"Pentru dumneavoastra, Popa este un condamnat periculos, pentru mine este un prieten", le-a spus Vintu judecatorilor, atunci cand acestia i-au dat, potrivit procedurii, ultimul cuvant inainte de incheierea procesului.

Vintu a tinut sa explice si relatia sa cu ceilalti doi co-inculpati, despre care a afirmat ca "nu au nicio vina".

Despre Alexandru Stoian, soferul sau, omul de afaceri a spus ca "a dus mii de plicuri cu bani" de cand lucreaza pentru el.

Despre Octavian Turcan, Vintu a afirmat ca este "un eminent bancher".

"A fost incatusat pentru un transfer, dar procurorul stie ce anume a facut obiectul acelui transfer? Stie daca nu cumva a fost o tranzactie comerciala?", s-a intrebat Vintu in incheierea declaratiei date in fata instantei.

Judecatori Curtii de Apel Bucuresti vor decide, joi, la ora 15.00, daca Sorin Ovidiu Vintu, soferul sau, Alexandru Stoican, si omul de afaceri moldovean Octavian Turcan vor fi sau nu eliberati din arest.

Cei trei au cerut cercetarea lor in stare de libertate de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care ii acuza de favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare, pentru infractiuni economice, in legatura cu inselarea a 300.000 de investori ai Fondului National de Investitii (FNI).

Anterior, Mediafax a anuntat ca Sorin Ovidiu Vintu a refuzat sa dea declaratii in fata judecatorilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *