Timpul Liber

10 dintre cele mai frumoase grădini din lume, din Africa de Sud până în Australia

Cum oamenii şi-au rafinat modurile de petrecere a timpului liber până în cele mai mici detalii, descoperind noi lucruri care să îi încânte, ofertele de vacanţă au ţinut pasul şi s-au diversificat în sute de posibilităţi. Avem acum turism axat pe festivaluri, vacanţe gândite pentru a-ţi oferi ocazia să priveşti cât mai multe specii de păsări, vacanţe de kiting sau sejururi pentru care plăteşti sume deloc de neglijat pentru a învaţă să faci agricultură bio. În condiţiile astea, o serie de vacanţe gândite pentru a vedea cele mai frumoase şi mai diverse grădini din lume nu avea cum să scape iubitorilor de plante, de fluturi, de natură şi de viaţă în general. Uite o idee bună: alege să vizitezi, una câte una, cele mai frumoase grădini din lume. 

Gradina lui Claude Monet din Normandia

Una dintre cele mai incantatoare gradini din Franta este cea a pictorului impresionist Claude Monet, care a trait timp de 43 de ani in aceasta oaza a lui din Giverny, Normandia. Dupa ce Monet si-a creat gradina astfel incat sa-i devina sursa durabila de inspiratie, de aici au rasarit, printre altele, tablourile cu celebrii nuferi, care pot fi admirati si astazi, ore in sir, fara sa te plictisesti.

Gradinile Keukenhof, Olanda

Eu nu cunosc vreo persoana pe care un brat de lalele sa o lase indiferenta. Iar daca esti iubitor de flori in general si de lalele in special, atunci gradina Keukenhof din Olanda este locul ala pe care il cauti de multa vreme, cu flori proaspete si minunate care se simt la ele acasa. Iar pentru primavara asta, gradinile s-au pregatit cu 7,000,000 de bulbi de lalele care mai de care mai delicate, din 800 de varietati diferite.

Gradinile Majorelle din Marrakech

Gradinile Majorelle sunt unul dintre cele mai vizitate locuri din intreg Marocul. Daca vorbim despre cifre, acestea au fost create de catre pictorul Majorelle prin anii 1920, au fost deschise publicului in 1947, si imbunatatite permanent timp de 40 de ani. Plantele sunt aduse de pe toate cele 5 continente si par sa se simta foarte bine aclimatizate aici, caci rezultatul este unul uluitor.

Gradinile Butchart din insula Vancouver, Canada

Exista un motiv bine intemeiat pentru care vin aici aproximativ 1,000,000 de persoane in fiecare an. Gradinile Butchart sunt vestite in toata lumea, si canadienii sunt asa de mandri de ele incat in 2004, la aniversarea celor 100 de ani de la infiintare, le-au numit in mod oficial o comoara nationala. Gradinile astea sunt un fel de afacere de familie si au fost facute cadou cu mult drag din generatie in generatie, fiind tare apreciate de cei tineri; poate ca de-asta au atat de mult suflet.

Kirstenbosch National Botanical Garden din Africa de Sud

Este una dintre putinele gradini botanice din lume care cultiva plante endemice, ce nu pot fi gasite in alte locuri. Si-a capatat numele de Tara Minunilor pe drept cuvant, caci cele 36 de hectare de vegetatie il incanta pe vizitator, care se simte brusc pe alt taram. Gradina face parte dintr-o rezervatie naturala de 528 de hectare si contine 7,000 de specii de plante care se impletesc armonios aici, in cea mai aratoasa gradina de pe tot continentul african.

Gradinile Palatului Generalife din Spania

Aici plantele sunt inzorzonate, dupa modelul arabesc, de fundaluri cu arabescuri, si imbogatite de susurul apei din bazine. Arhitectura ajuta punerea in valoare a plantelor si de fapt in fiecare colt al gradinii, mana omului se impleteste cu natura ca intr-un vis. Odata ce ati intrat in gradinile palatului, ati lasat in urma orice fel de grija sau sacaiala cotidiana. Gradinile emana racoare, dar si mirosuri senzuale, grele.

Gradinile Mae Fah Luang, Chiang Rai

Este aproape de granita cu Myanmar, asezata pe muntele Doi Tung, la aproape 1.400m altitudine. Toata zona este verde, inundata de plantatii de ceai si vegetatie specifica pentru malurile fluviului Mekong. Mae Fah Luang este cea mai colorata si stralucitoare gradina din Thailanda, si reuneste atat spectaculoase specii de orhidee locale, cat si plante ce nu sunt intalnite in mod normal in Thailanda.

Gradinile Kew Royal Botanical Garden, Marea Britanie

Gradinile Kew Royal Botanical Garden sunt asezate intr-una dintre suburbiile Londrei si au fost create in 1840. Se pare ca ele adapostesc cea mai mare colectie de plante diferite adunate intr-un singur loc, caci Kew se lauda cu peste 30,000 specii combinate cum numai englezii stiu sa o faca. Iar pentru cei cu adevarat pasionati de botanica, este bine de stiut ca la Kew vor gasi un ierbar gigantic, cu 7,000,000 de plante puse bine la pastrare.

Royal Botanic Gardens, Cranbourne, Australia

Rosu este culoarea de capatai care guverneaza cele 363 de hectare ale acestor gradini, cu plante indigene australiene. Gradinile Cranbourne se afla la 45 de km de centrul orasului Melbourne si cuprind zone mlastinoase, paduri si terenuri intinse cu vegetatie pitica, pentru a replica intru totul ce se intampla pe acest continent. Asa un spatiu intins si bine intretinut nu putea sa nu fie casa pentru mai multe specii de pasari, mamifere si reptile, care locuiesc cu sutele aici, printre specii rare sau pe cale de disparitie.

Gradinile Andromeda din Barbados

Avem vesti bune pentru cine nu avea pana acum un motiv suficient de serios pentru a zbura in Barbados: vizitarea gradinii botanice din St. Joseph, aceasta delicatesa in materie de horticultura. Gradina nu are dimensiuni uriase, cum intalnim prin Australia sau Anglia, dar este atat de bine organizata incat cele 2.4 hectare sunt o mica jungla paradisiaca in care este o placere sa te pierzi. Numele gradinii, Andromeda, este dat dupa cel al zeitei grecesti inlantuite de o stanca, pentru ca si gradina este lipita de un perete de stanca.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *