Timpul.md

Politică 19 Decembrie 2011 | 08:59

16 decembrie 2011: o "farsă" sau o zi "istorică"

Ceea ce (nu) s-a întâmplat vineri în Parlamentul de la Chişinău nu a constituit o noutate sau un eveniment unic în istoria ţării. Poate cu excepţia a trei mâzgălituri...

R. Moldova rămâne, în continuare, fără un preşedinte. Candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană-2, Marian Lupu, nu a obţinut 61 de voturi necesare pentru a scăpa de interimat şi să ajungă în fotoliul prezidenţial. Mai mult chiar, un deputat a introdus în urne singurul buletin declarat nevalabil...

Comuniştii: Alegerile sunt un fars

După cum era de aşteptat, vineri dimineaţa, comuniştii au anunţat că nu participă la scrutinul prezidenţial, calificându-l drept „un fars”. Vladimir Voronin n-a uitat să amintească despre deja arhiutilizata expresie de „candidat apolitic”, „pe care să-l identificăm şi votăm”. Menţionăm, în context, că niciodată, în ultimii doi ani de când expresia respectivă a ieşit din gura fostului şef de stat, comuniştii nu au vociferat vreun nume, limitându-se doar la faptul că „există multe persoane din societate capabile să fie preşedinte”.

„Trebuie să închidem ciclul de interimate”

Candidatul la funcţia de preşedinte al RM, Marian Lupu, şi-a ţinut discursul în faţa a 66 de parlamentari. „Ne-am aflat prea mult în indecizie, prea multe cicluri care au fost atât în defavoarea cetăţenilor, cât şi a politicienilor”; „Miza alegerii preşedintelui are o valenţă incontestabilă pentru instaurarea echilibrului în ţară. Trebuie să ne asumăm cu responsabilitate închiderea ciclului de interimate”; „Nu am fost şi nu voi fi un vânător de funcţii”; „Astăzi ar putea fi o zi istorică pentru RM”.

„Niciodată nu vom vota pentru candidatul AIE”

Valeriu Streleţ (PLDM), Ion Hadârcă (PL) şi Dumitru Diacov (PD) au vorbit şi ei despre necesitatea alegerii lui Marian Lupu. Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul comunist, Artur Reşetnicov, a cerut desfiinţarea Alianţei şi crearea unei coaliţii anticriză. Iar fostul comunist şi actualul lider al socialiştilor moldoveni, deputatul Igor Dodon, spunea că „grupul socialiştilor” e gata să găsească un consens. Acest consens însă nu prevede acordarea votului pentru Marian Lupu. „Niciodată nu vom vota pentru candidatul AIE”, a subliniat el.

58, 3, 1

La scrutinul prezidenţial au participat 62 de deputaţi. Toţi, cu excepţia parlamentarului neafiliat, Mihai Godea, au arătat jurnaliştilor buletinele de vot. Cei trei socialişti au mâzgălit buletinul, votând astfel împotriva lui Marian Lupu. Rezultatele finale au arătat în felul următor: 58 de voturi pentru M. Lupu, trei împotrivă, iar un buletin a fost declarat nevalabil, pe el nefiind aplicată ştampila. Deocamdată nu se ştie exact cui i-a aparţinut acel buletin.

Astfel, riscul unor noi alegeri parlamentare anticipate a devenit aproape inevitabil. Parlamentul urmează să decidă când va avea loc scrutinul prezidenţial repetat, iar dacă atunci vom avea o situaţie similară, alegătorii vor fi chemaţi la urne pentru a patra oară în ultimii doi ani şi jumătate, dacă excludem referendumul republican din 5 septembrie 2010 şi alegerile locale.

Declaraţii după procedura de alegere a şefului statului


Igor Dodon:„Grupul nostru a fost consecvent. Am votat împotrivă. Suntem gata să discutăm pentru a depista o candidatură apartinică pentru turul al doilea”

Marian Lupu:
„Exprim regretul că nu întreg corpul al Parlamentului înţelege ce înseamnă interes naţional, importanţa stabilităţii şi predictibilităţii situaţiei în ţara noastră. Cei care vor fi în continuare împotrivă, vor purta responsabilitatea în faţa populaţiei, alegătorilor şi a istoriei”

Vlad Filat:
„Lucrurile stau aşa cum stau. Este necesar ca noi să venim cu votul asigurat. Asta înseamnă că trebuie să comunicăm, să fim realişti, într-adevăr, şi ca data viitoare să alegem preşedintele. Decizia de arătare a buletinelor de vot a fost una corectă”

Mihai Ghimpu:„Este o diferenţă între alegerile de azi (vineri - n.n.) şi cele repetate. Cele de azi (vineri - n.n.) nu duc la dizolvarea Parlamentului. Către alegerile repetate responsabilitatea e alta. Haideţi să ne concentrăm la anticipate!”


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus