Ultima oră

16 mln. euro pentru apartamentele procurorilor

In anul 2009, CEDO a condamnat Guvernul R. Moldova in 29 de dosare, iar bugetul de stat a platit despagubiri de circa 140 mln. lei. O mare parte a hotararilor CEDO vizeaza deciziile privind asigurarea unor categorii de cetateni cu spatiu locativ.

Miercuri, ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, a prezidat sedinta Comisiei guvernamentale permanente pentru organizarea executarii hotararilor definitive ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) versus Moldova.

In cadrul sedintei a fost discutata procedura de executare a hotararii CEDO „Olaru si altii contra Moldovei” din 28 noiembrie 2009, care se refera la neexecutarea hotararilor judecatoresti privind alocarea de spatiu locativ de catre autoritatile publice locale pentru politisti, procurori, militari s.a.

Ministrul Justitiei a declarat ca aceasta hotarare a Curtii este una extrem de complicata si costisitoare pentru Guvern, deoarece pana acum niciodata nu au fost alocate surse financiare pentru a pune in aplicare hotararile judecatoresti privind alocarea de spatiu locativ. Suma pentru executarea acestei hotarari CEDO in mun. Chisinau este de circa 13 mln. de euro.
Ministrul Finantelor, Veaceslav Negruta, a declarat ca hotararea CEDO vizeaza statul RM si va fi executata prin contractarea de catre Guvern a unui imprumut extern, care va fi recreditat apoi autoritatilor publice locale.

Amintim ca, la finele anului trecut, au fost intreprinse un sir de modificari ale legislatiei si au fost excluse integral toate prevederile declarative care ofera dreptul neacoperit financiar de a beneficia de spatiu locativ.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *