Opinii și Editoriale

20 mai 2009: ziua de nastere a Opozitiei moldovene

Miercuri a fost zi de mare spectacol in Parlamentul R. Moldova. Senzatia de circ si de absurd devenise si mai acuta dupa ce fractiunile de opozitie au parasit sala inainte de inceperea votarii. Era clar ca comunistii nu aveau „votul de aur” sau mai corect spus „votul tradarii”.

Procedura insa e procedura si cei 60 de deputati comunisti au purces la „alegerea” presedintelui republicii. Impresia ca asisti la o reprezentare de circ parea o realitate vie dupa ce au fost anuntate rezultatele „alegerilor”: 60 de voturi pentru Z. Greceanai, 0 voturi pentru „contracandidatul” S. Groppa. Niciunul din cei 15 deputati care au inaintat candidatura lui Groppa nu au votat pentru el – numai comunistii pot umili un om in halul acesta, lucru pe care, de altfel, Groppa si l-a asumat pe deplin.

Presa comenteaza cu placere evenimentul, fireste, comentariile vor continua, un lucru insa cred ca trebuie constatat cu toata certitudinea: data de 20 mai 2009 poate fi considerata ziua de nastere a adevaratei Opozitii din R. Moldova.

Din aceasta zi comunistii vor avea de furca cu o alta opozitie decat acea cu care se obisnuisera dupa 4 aprilie 2005, iar electoratul va avea posibilitatea sa se convinga cat de jalnica a fost „opozitia constructiva” a lui Rosca si care a fost adevaratul rol al acestuia in acesti ani. Dar tot din aceasta zi si Opozitia va avea de-a face cu o Putere si mai intoleranta, si mai agresiva. Dupa afrontul ce i-a fost facut, imbatranitul dictator va deveni si mai necrutator cu oponentii sai; obisnuit timp de opt ani de zile ca sa nu cracneasca nimeni in fata lui, acum, cand a devenit spicher si nu mai are de-a face cu cinovnici fricosi si obedienti, ci cu deputati tineri, „fara complexe”, orice replica din partea acestora este interpretata de Voronin ca un afront, o insulta publica. Aceasta va face si mai insuportabila nu numai viata Opozitiei, dar si a ziaristilor din presa libera, in general, a tuturor celor care nu-i agreeaza pe comunisti.
Daca evenimentele vor evolua dupa scenariul Opozitiei si se va ajunge la alegeri anticipate, criza politica nu se va consuma fiindca nu este exclus ca actuala situatie sa se repete. Vom avea de-a face cu un blocaj institutional care va cere si de la Putere, si de la Opozitie o regandire din temelii a strategiilor lor politice. Asezarea la masa tratativelor va fi inevitabila, numai ca si agenda negocierilor va fi alta. Pana atunci insa Opozitia trebuie sa demonstreze in continuare ca are nervi tari, caci presiuni vor fi nu numai din interior, dar si din exterior, pentru ca comunistii vor incerca sa obtina „votul de aur” cu ajutorul americanilor si al europenilor, care vor presa Opozitia. Ca si in 2005, Occidentul doreste sa-si asigure aici o „zona de stabilitate” prin sacrificarea intereselor fundamentale ale moldovenilor…

Avand un sprijin puternic in interior, din partea electoratului, Opozitia trebuie sa se asigure si de sprijinul din exterior – indeosebi al Romaniei si UE – dar nu prin cedari unilaterale, ci prin a le convinge pe acestea s-o sprijine moral, logistic, financiar s.a.m.d. Astazi, Opozitia si presa independenta de la Chisinau au nevoie nu de declaratii indraznete, fara acoperire, ci de o implicare curajoasa din partea Romaniei si a Europei. Intr-un cuvant, de ziua ei de nastere Opozitia din R. Moldova este in drept sa astepte de la americani si europeni nu numai sfaturi utile si felicitari fierbinti, ci si cadouri concrete, de dorit cat mai scumpe.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *