Eveniment

2006-2007: cu Basescu, dar fara TVR

La 15 septembrie 2006, in clasele gimnaziale din RM incep sa fie distribuite manuale de Istorie integrata. Pline de eroi sovietici si mesaje antiromanesti, istoricii le califica drept antinationale, iar pedagogii refuza sa le accepte ca material didactic. La 4 octombrie, in SUA are loc al treilea si cel mai sangeros, timp de o saptamana, carnagiu – un barbat de 32 de ani impusca 11 eleve la o scoala a comunitatii Amich. Armele nu tac nici in Rusia – la 7 octombrie, jurnalista de investigatie Anna Politkovskaia, de la una dintre putinele publicatii rusesti de opozitie, „Novaia Gazeta”, este gasita moarta in liftul blocului in care locuia.

„Na hren s pleaja!”, exclama, la 20 octombrie, presedintele Vladimir Voronin, in timpul vizitei la Complexul memorial „Eternitate”, aflat in reconstructie. Replica li se adresa oamenilor ce locuiesc in casele din preajma, care urmeaza sa fie demolate. A doua zi, romanii din toata lumea il desemneaza pe voievodul Stefan cel Mare drept cel mai mare roman al tuturor timpurilor. El este urmat de Regele Carol I si Mihai Eminescu, creatorul Romaniei spirituale. In Piata Constitutiei din Bucuresti se desfasoara cea de-a doua editie a Festivalului vinului moldovenesc in Romania.

La 3 noiembrie, Mihai Cimpoi este reales in functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Iar la 10 decembrie, peste 63% dintre transnistrenii iesiti la vot il realeg pe Igor Smirnov in calitate de lider al nerecunoscutei Transnistria.

1 ianuarie 2007. Romania adera la UE, iar moldovenii iau cu asalt Consulatul Romaniei pentru vize romanesti. La 15 ianuarie, la Nisporeni este dezvelit bustul de bronz al lui Mihai Eminescu. A doua zi, presedintele roman Traian Basescu efectueaza o vizita de lucru la Chisinau. El convine cu Voronin ca, in cel mult doua saptamani, sa fie deschise doua consulate ale Romaniei, la Cahul si Balti. Putin mai tarziu, Voronin declara la NIT ca nu a promis nimanui alte consulate… La 22 ianuarie, fractiunile PCRM si PPCD voteaza proiectul de decizie de vanzare a intreprinderilor municipale „Antena C” si „Euro TV”. In februarie, dupa o asteptare de mai bine de zece ani, fostilor deportati li se garanteaza, printr-o lege aprobata de parlament, retrocedarea sau compensarea averilor nationalizate. CEDO condamna RM pe cauza „Venera-Nord-Vest Borta AG” – a 50-a condamnare.

La 27 ianuarie 2007, este petrecut in ultimul drum scriitorul si cineastul Gheorghe Voda. La 2 martie, se implinesc 15 ani de cand a inceput razboiul de pe Nistru. Pe intreg teritoriul RM au loc evenimente de comemorare a celor cazuti in luptele cu separatistii. La Chisinau se deschide Festivalul „Martisor”, dedicat compozitorului Eugen Doga, aflat la jubileul de 70 de ani… Luna aprilie le aduce cititorilor nostri o surpriza – suplimentul „TIMPUL Sanatatii”. Un ziar pentru o viata sanatoasa.

La 2 iunie, colega noastra Alina ?urcanu asista la eliberarea de catre separatistii de la Tiraspol, dupa 15 ani de detentie, a lui Andrei Ivantoc. Acesta este batut de securistii lui Smirnov chiar sub ochii oficialilor moldoveni… Doua zile mai tarziu este eliberat Tudor Petrov-Popa, ultimul membru al „grupului Ilascu”. Traian Basescu le acorda detinutilor politici Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa si Alexandru Lesco „Steaua Romaniei”, cea mai inalta distinctie a statului roman.

La 3 iunie, in RM au loc alegeri locale generale. Cea mai mare batalie se da pentru Primaria Chisinau, in cursa inscriindu-se 19 candidati. Actualul primar al capitalei, Dorin Chirtoaca, invinge in turul doi in fata comunistului Veaceslav Iordan. La 19 mai, si romanii sunt chemati la urne ca sa decida, in cadrul unui referendum, daca-l mai vor sau ba pe Traian Basescu la Cotroceni. Cu voturile „pro” a trei sferturi dintre alegatori, inclusiv a celor din RM, presedintele Romaniei este reconfirmat in functie. Dupa doi ani si patru luni de detentie, ex-ministrul Apararii, Valeriu Pasat, este eliberat chiar din sala de judecata. In aceeasi zi, el ia avionul spre Moscova.

La 12 iulie, Parlamentul European adopta o rezolutie care condamna perpetuarea cazurilor de violare „severa si frecventa” a drepturilor omului de catre regimul separatist de la Tiraspol. La 24 iulie, fractiunile PL, AMN, PPCD si PD semneaza Acordul de constituire a unei majoritati in Consiliul municipal Chisinau. In curand, insa, PPCD se aliaza comunistilor, formand o majoritate de stanga in Consiliu.

„Ultima zi cu Televiziunea Romana?”, se intreaba jurnalista Valentina Baciu la 10 septembrie. In asteptarea raspunsului, la 13 septembrie, aflam ca IPS Daniel este noul Patriarh al Romaniei. A doua zi, TIMPUL merge la Soroca unde, la o intalnire de suflet cu cititorii sai de la Cetate, isi serbeaza cea de-a sasea aniversare.

„Meritul Civic”, la a cincea aniversare

La 14 septembrie 2006, TIMPUL isi serbeaza cea de-a cincea aniversare, prilej cu care, prin „inalt decret prezidential”, ziarul este decorat cu prima si, deocamdata, singura distinctie de stat ce i-a fost conferita vreodata – Medalia „Meritul Civic”. Distinctia ne-a fost adusa de insusi presedintele Voronin cu suita sa. „Va dorim sa fiti tari ca o Skoda”, ne-a spus Voronin, mentionand insa ca nu ne poate inmana medalia, pentru ca nu-i gata inca, dar ne-o va da la cea de-a zecea aniversare, in 2011. Chiar daca e o poveste greu de crezut – si noua ne era greu sa o credem cand o scriam… – mai multe dintre personalitatile pe care le-am intrebat cum apreciaza gestul Puterii s-au prins si… ne-au felicitat. Fapt pentru care, oricum, le multumim.

 

Inconjurati de prieteni: Gala Alba a TIMPULUI

De la anul 2006 ne-am luat ramas bun la 21 decembrie, prin organizarea unui eveniment de exceptie – Gala Alba a TIMPULUI, devenita traditionala printre serbarile de sfarsit de an. Intr-o fascinanta atmosfera de sarbatoare, TIMPUL s-a produs pe post de Mos Craciun – a impartit daruri, diplome, aprecieri si foarte multa voie buna. Inainte de inceperea Galei, au fost extrase premiile concursului „Abonarea-2007”. Astfel, 50 de cititori ai TIMPULUI au castigat cate 100 de lei, alti cinci cititori au intrat in posesia a cinci carti, iar Petru Malachi din Purcari, Stefan-Voda, a devenit norocosul castigator al Marelui premiu – un televizor.

Gala a fost prezentata de catre bunul nostru prieten Alexandru Grecu, directorul Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale”, institutie care ne-a si gazduit cu bunavointa. La inceput, au fost decernate cinci premii pentru debut in jurnalistica. Apoi, un premiu special, „Pentru curaj si demnitate”, i-a fost acordat ziaristei Lucia Culev si, in persoana ei, intregii echipe de la postul de radio „Antena C”. Au urmat cei 16 laureati ai TIMPULUI in anul 2006, pentru performanta in domeniile in care activeaza. Iar „cireasa de pe tort”, rasplatita cu aplauze indelungate, au fost cele zece sarje ale politicienilor moldoveni, executate de cunoscutul caricaturist Alex Dimitrov si „condimentate” cu cate o epigrama de mereu inspiratul Ion Diviza.

Anul 2006 ne-a adus multi si buni prieteni. George Damian, de la „Ziua” din Bucuresti, a muncit alaturi de gazetarii de la TIMPUL doar o saptamana, dar si astazi isi aminteste cu drag de Iohanstrausul… lui Gheorghe Budeanu. La Floresti, chiar daca e cam rosie conducerea acestui raion, cititorii nostri – cu care echipa TIMPULUI s-a intalnit la 29 noiembrie, de Ziua Abonatului – ne-au ramas fideli. Iar Andrei Vacarciuc, presedintele raionului Cimislia, ne declara, de fiecare data cand ne intalnim: „Fara TIMPUL, nu m-as simti implinit”. Ca ei sunt zeci de mii…

Impreuna, pentru timpuri bune

Asa cum se intampla in orice opera colectiva, si la un ziar exista oameni care se vad si care nu se vad, care vin si pleaca, dar care sunt la fel de importanti. Ioan Ciuntu, Maria Cosniceanu, Iulian Ciocan, Maria Sleahtitchi, Savatie Bastovoi, Vlad Socor, Gabriel Calin, Silviu Berejan, Nadin Luchian, Daniela Galai, Dumitru Crudu, Viorica Grecu, Igor Munteanu, Argentina Gribincea, Corina Ajder, Silvia Ursu, Marcela Gafton, Daniela Borodachi, Mihail Gheorghe Cibotaru, Ion Diviza, Marina Panzaru, Pavel Bradescu, Iurie Colesnic, Vladimir Besleaga, Vasile Negru, Iurie Gotisan. Sunt nume scrise asa cum le-am intalnit rasfoind colectia, fara ierarhii. Si care, de-a lungul anilor, ne-au ajutat sa facem TIMPUL mai bun.

In blestemele neprietenilor

La 15 ianuarie 2007, in timp ce cativa dintre colegii nostri, in frunte cu Constantin Tanase, se aflau la o intalnire cu elevii din or. Hancesti, vreo 30 de persoane, intre care si preoti, au intrat in redactie si au inceput sa injure, amenintandu-i cu bataia pe angajatii publicatiei. Raufacatorii, care s-au dat drept slujitori ai Mitropoliei Moldovei, au luat mai multe exemplare de TIMPUL din colectie, le-au aruncat pe jos si le-au dat foc, in semn de protest fata de niste articole publicate cateva zile mai devreme. Dupa care, cei care s-au prezentat drept „crestini adevarati” au aruncat cu oua in sediul redactiei… Politia a venit peste 40 de minute. Ulterior, in pofida demersurilor noastre ca atacatorii sa fie pedepsiti, cazul a fost musamalizat.

Lauri si onoruri pentru „meseriasi”

La 26 septembrie, in cadrul editiei 2006 a Zilelor dreptului de a sti, Asociatia „Acces Info” premiaza TIMPUL pentru promovarea accesului liber la informatie. Premiul „Clopotul de bronz” ii este inmanat publicatiei pentru ca a reusit sa desecretizeze 17 hotarari de guvern, ceea ce este o performanta atat pentru ziar, cat si pentru intreaga presa nationala. La 20 decembrie, colega noastra Alina ?urcanu devine laureata a topului „Zece jurnalisti ai anului”, realizat de CIJ, fiind prima care a luat mult ravnitul mar de sticla. In aceeasi seara, Pavel Paduraru, care se alaturase echipei TIMPULUI in primavara lui 2006, intra in posesia premiului anual oferit celui mai bun ziarist de catre Asociatia Presei Independente.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *