Timpul.md

Cultură 21 Aprilie 2016 | 14:21

2016 declarat oficial anul lui Mihai Grecu

Anul 2016 este declarat Anul Mihai Grecu. Parlamentul a adoptat o hotărâre în acest sens în şedinţa de joi, 21 aprilie, transmite IPN.

În cadrul şedinţei, ministra culturii, Monica Babuc, a spus că proiectul a fost elaborat de minister în vederea marcării centenarului de la naşterea personalităţii notorii în pictura naţională Mihai Grecu. Oficiala a mai spus că prin numărul impresionant de pânze şi expoziţii acesta şi-a impus creaţia trezind dezbateri cu caracter politic şi ideologic. Pânzele sale, potrivit ministrei, se păstrează acum în cele mai mari galerii de artă din spaţiul ex-sovietic, iar pictura sa prezintă interes prin inovaţiile tehnologice.

Mihai Grecu este considerat un inovator şi o personalitate complexă, care a revoluţionat artele plastice din Moldova. Pictura lui Mihai Grecu prezintă interes şi prin utilizarea inovaţiilor tehnologice. Tablourile sale „Ospitalitate”, „Recruţii”, „Zi de toamnă”, „Cina în câmp”, „Moara veche” şi „Fetele din Ceadâr-Lunga” au intrat în colecţia de aur a picturii moldoveneşti.

IPN

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus