Actualitate

30 de PRIMARI moldoveni vor organiza un FLASH-MOB la Strasbourg

La Strasbourg, aceştia îşi propun să sensibilizeze opinia publică a forului european şi să-şi manifeste nemulţumirea faţă de acţiunile autorităţilor de la Chişinău care tergiversează votarea în lectură finală a legii privind finanţele locale, scrie IPN.

Vicepreşedintele Congresului Autorităţilor Locale (CALM), Ştefan Vlas, primarul localităţii Sărata-Galbenă, Hânceşti, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că s-a ajuns la această decizie după ce autorităţile naţionale au neglijat deschis şi cinic solicitările exprimate în cadrul marşului paşnic organizat la 11 octombrie, privind necesitatea adoptării legii.

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a spus că primarii se aşteaptă ca în urma acţiunii de la Strasbourg instituţiile europene să reacţioneze şi să aibă loc o discuţie cu autorităţile centrale de la Chişinău. „Sperăm că instituţiile europene vor convinge guvernarea că este necesar de a avea realizări concrete în domeniul descentralizării”, a spus directorul executiv.

Primarul de Crihana Veche, Cahul, Rodica Cucereanu, a spus că primarii contează pe aceea ca instituţiile europene să impulsioneze dialogul între autorităţile publice centrale şi locale, care este defectuos la momentul actual. „Ne dorim să avem o comunicare eficientă, să fim ascultaţi, de părerea noastră să se ţină cont şi nu aş dori să fim în confruntare, pentru că avem acelaşi scop, ca ţara să se dezvolte şi să crească nivelul de trai al cetăţenilor”, a spus primarul.

Primarii mai susţin că guvernarea îşi propune să adopte legea astfel ca ea să intre în vigoare în 2015, atunci când vor avea loc alegerile locale şi că această legea din nou va fi tergiversată.

Flash-mob-ul european va fi organizat pe 30 octombrie.

Anterior, primarii au o desfăşurat o acţiune în susţinerea adoptării în a treia lectură a legii privind finanţele publice locale. Proiectul modificărilor la Legea finanţelor publice locale a fost aprobat în două lecturi, fiind promisă aprobarea finală a documentului în sesiunea de toamnă 2013, cu punerea în aplicare începând cu 1 ianuarie 2014. Legea prevede relaţii bugetare directe dintre centru şi primării şi formule de transferuri de bani calculate după numărul populaţiei.

TIMPUL.MD via IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *