Timpul.md

Actualitate 11 Decembrie 2017 | 17:48

76 de primării au beneficiat de reabilitarea a 2200 ha de perdele forestiere

Astăzi în cadrul unei conferințe de presă au fost preezentate rezultatele implementării Proiectului „Agricultura competitivă în Moldova", subcomponenta „Sprijin pentru reabilitarea perdelelor forestiere de protecție", durata de implementare a proiectului a fost de 3 ani 2014 - 2017.

Viceministrul Mediului, Ion Apostol a menționat faptul că, reabilitarea fîșiilor de protecție a fost important pentru zona de centru și de sud a țării, a caror rețea de perdele forestiere sunt cele mai afectate, inclusiv din cauza schimbărilor climatice, acum acestea vor contribui la prevenirea eroziunii și degradării solurilor, sporirea fertilității, umidității solului și îmbogățirea cu substanțe nutritive, creșterea biodiversității, crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea faunei.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, Ion Talmaci, s-a referit la beneficiile sociale și economice pe termen lung ale reabilitării perdelelor forestiere de protecție ce includ locuri de muncă temporare și permanente pentru efectuarea lucrărilor de replantare și îngrijire, recoltarea unui volum de 12,5 mii m3 masă lemnoasă, folosită de către autoritățile publice locale, în special, pentru aprovizionarea localnicilor cu lemn de foc, dar și ameliorarea condițiilor de mediu, impactul pozitiv asupra productivității cîmpurilor agricole.

Subcomponenta "Sprijin pentru reabilitarea perdelelor forestiere de protecție" a Proiectului "Agricultura Competitivă în R. Moldova" a fost implementată în zona de activitate a nouă entităţi silvice: ÎS Iargara, ÎS Silva-Sud, ÎS Comrat, ÎSC Cimișlia, ÎS Hâncești-Silva, ÎS Tighina, ÎS Chișinău, ÎSC Manta-V, ÎSC Sil-Răzeni.Cheltuielile au fost suportate de către Guvernul Republicii Moldova în suma de 23 milioane de lei și Banca Mondială, sub formă de grant prin tehnică forestieră în sumă de 2,3 mln de dolari. Astfel, in proiect au fost incluse 2200 ha de perdele forestiere de protecție gestionate de 76 primării. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus