Social

A fost aprobat planul de admitere pentru anul 2016-2017

Potrivit Notei informative a proiectului Hotărârii de Guvern, anul acesta a scăzut numărul de admiteri în școlile profesionale, fiind prevăzute 9550 de locuri pentru 80 de meserii solicitate pe piața muncii, sau cu 1450 persoane mai puțin ca anul trecut. Totodată, pentru acest domeniu de învățământ au fost introduse cinci meserii noi, urmare a solicitărilor pieței muncii, inclusiv meseria de instalator instalații de încălzire, ventilație și climatizare, electromontor sisteme de pază și semnalizare a incendiilor, tipograf print digital şi offset şi altele. Majoritatea doritorilor de a studia în școli profesionale o pot face la buget (94,4%) și pe bază de contract (5,6%), în baza studiilor liceale și gimnaziale.
În colegii și centre de excelență numărul de admiteri a crescut cu 1,7% față de anul precedent, fiind prevăzută admiterea la studii a 9428 de persoane, inclusiv 46% cu finanțare bugetară și 54% pe bază de contract. Oferta educațională în acest domeniu s-a extins și cuprinde 89 de specialități, inclusiv 34 de specialități noi în domenii precum afaceri și administrare, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, inginerie și activități inginerești etc.

În învățămîntul superior la studiile superioare de licență se prevede admiterea la 170 de specialități a 17416 persoane, mai puțin cu 3,5% față de anul trecut, fapt condiționat de reducerea numărului absolvenților învățământului liceal. Puțin peste o treime din admiterile în învățământul superior (ciclu I) sunt cu finanțare bugetară (34%), restul 66% fiind studii oferite în bază de contract.
La studiile superioare de master (ciclul II), se prevede admiterea a 7377 persoane, în diminuare cu 6% față de anul 2015, iar la studiile de rezidențiat vor fi admise 532 persoane, majoritatea cu finanțare bugetară, condiționată de prevederea Codului Educației privind organizarea studiilor de rezidențiat pentru formarea profesională obligatorie a medicilor și farmaciștilor pe specialități.
Pentru onorarea obligațiunilor Republicii Moldova în cadrul contractelor bilaterale cu alte țări, se propune admiterea la studii a 325 persoane, la studii superioare de licență și de master. Totodată, 30 de cetățeni străini vor primi burse pentru mobilitate academică pentru a studia în R. Moldova în cadrului Programului Comisiei Europene Erasmus+.

De menționat că Planul de admitere a fost elaborat de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, ținându-se cont de propunerile Ministerului Educației, Agriculturii și Industriei Alimentare, Sănătății, Culturii, Afacerilor Interne, Apărării, Academiei de Științe și Academiei de Administrare Publică, având scopul de a corela pregătirea cadrelor cu cerințele pieței forței de muncă și a asigura dreptul tinerilor la studii profesionale de calitate.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *