Actualitate

Academia îi dă replica lui M. Lupu

Academia de Ştiinţe este de părere că asemenea acţiuni conduc la „destabilizarea situaţiei interne şi la distragerea atenţiei societăţii de la soluţionarea problemelor grave cu care ne confruntăm în prezent”.

Amintim că discuţiile privind denumirea corectă a limbii vorbite în RM au fost reluate după ce preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, dl Marian Lupu, a făcut o serie de declaraţii incendiare referitoare la limba vorbită în RM. Dacă anterior Marian Lupu și-a exprimat convingerea că limba oficială a țării noastre „din punct de vedere ştiinţific se numeşte română”, săptămâna trecută, preşedintele Parlamentului a făcut public faptul că s-a răzgândit. „S-a zis cu ştiinţificul, deoarece ştiinţifice sunt tezele susţinute de oamenii de ştiinţă, iar eu astăzi vă zic: voi promovaţi ideile ştiinţifice, însă vă atrag atenţia că ştiinţele sociale sunt cu o puternică influență subiectivă. Iar dacă sunt subiective înseamnă că sunt promovate în interese politice”, a precizat Lupu.

În declaraţia difuzată, Academia de Ştiinţe a Moldovei îşi reconfirmă deciziile Adunărilor generale ale AŞM din 1994, 1996 şi din anii ulteriori, potrivit cărora „denumirea corectă a limbii de stat (oficiale) a RM este limba română”, adevăr exprimat şi susţinut de lingviştii de prestigiu din întreaga lume (Republica Moldova, Rusia, România, Ucraina, Germania, Franţa, Spania, Italia, Albania, Anglia, SUA etc.), inclusiv de aşa lingvişti de talie internaţională ca Eugen Coşeriu, R. Budagov, R. Piotrowski, V. Semchinschi etc.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *