Finanţe

Acordul dintre Fenosa şi Centrala Electrică de la Cuciurgan va fi prelungit

Actualul contract expiră peste trei zile, la 31 martie. „Oferta de preţ este de 6,8 cenţi pentru un kilowatt/oră. Am trimis solicitări de oferte la mai mulţi operatori, însă doar Centrala de la Cuciurgan s-a arătat disponibilă să ne livreze energie electrică”, a menţionat pentru MOLDPRES Vasile Gribincea, şeful Serviciului de presă al Gaz Natural Fenosa.

El a precizat că în acest an discuţiile cu producătorul de energie din regiunea transnistreană se poartă în pachet cu întreprinderea de stat Energocom. Reprezentanţi ai Ministerului Economiei au confirmat pentru moldstreet.com că „în luna curentă SA Energocom a reuşit semnarea contractelor de furnizare a energiei electrice către RED Nord şi RED Nord-Vest la preţuri mai mici, 6,975 cenţi SUA/kWh, faţă de perioada precedentă. Contractul respectiv este valabil pînă la 31 martie 2015”.

În prezent aproximativ 75-80 la sută din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova sînt acoperite de Centrala Electrică de la Cuciurgan. Ucraina a suspendat, de la 1 decembrie 2014, exportul de energie electrică în Republica Moldova din cauza cantității insuficiente de energie pe piața internă, ca urmare a deficitului de cărbune pentru centralele electrice. Penuria de cărbune pentru centralele termoelectrice ucrainene a apărut după pierderea bazinului de huilă din estul țării și a minelor din Donbass, unele dintre acestea au fost distruse în bombardamente, în timp ce altele se află sub controlul rebelilor proruși.

„În scopul de a menține un echilibru între consum și generarea de energie electrică în Sistemul integrat energetic al Ucrainei și de a evita penele de curent pentru consumatorii (interni), Ministerul ucrainean al Energiei și Combustibilului a decis suspendarea temporară a exportului de energie electrică în Republica Moldova și Belarus”, anunţa la începutul anului curent un comunicat al Serviciului de presă al Ministerului Energiei şi Industriei Cărbunelui de la Kiev.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *