Timpul.md

UE / Nato 4 Octombrie 2010 | 05:20

Acţiunile pro-europene ale RM trebuie să aibă finalitate

RM are o perspectivă clară de integrare europeană, iar aceasta s-a văzut în special după Reuniunea informală a Grupului pentru Acţiunea Europeană a RM, care s-a desfăşurat săptămâna trecută la Chişinău. Vineri, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a făcut bilanţurile... 

În opinia ministrului, prezenţa în capitala ţării noastre a reprezentanţilor din 24 de state membre ale UE „demonstrează interesul, dar şi aprecierea pentru efortul pe care l-am depus în decursul acestui an”. „Deşi discuţiile în acest grup informal au o valoare de ansamblu pentru perspectiva relaţiilor noastre, am reuşit totuşi să punctăm nişte elemente foarte precise. Prima concluzie este recunoaşterea politicilor de reforme şi faptul că am reuşit să asigurăm o armonie între declaraţii şi acţiuni. Graţie acestor eforturi se întrevede acum o perspectivă clară de integrare europeană”, a afirmat optimist Iurie Leancă.

Potrivit lui, printre problemele abordate la Chişinău au fost cele ce ţin de vize, de liber schimb sau de Parteneriatul Estic. Astfel, în luna curentă va începe „faza operaţională” a dialogului cu privire la liberalizarea regimului de vize şi, dacă lucrurile evoluează cu aceleaşi ritmuri, moldovenii ar putea începe să călătorească în UE fără vize peste un an şi jumătate. În ceea ce priveşte zona de liber schimb, pe 10 octombrie RM urmează să primească recomandările Comisiei Europene (CE), toate statele-membre fiind gata să ofere mandatul CE pentru a porni respectivele negocieri. Leancă a amintit şi de declaraţia comisarului european pentru Extindere şi Vecinătate, Stefan Fule, potrivit căruia RM a devenit în acest an cel mai dinamic partener în Parteneriatul Estic, „ceea ce ne va permite să fim trataţi diferenţiat”. De asemenea, el a subliniat precizarea ministrului de Externe al Italiei, Franco Frattini, despre adoptarea unei foi de parcurs în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize cu RM: „Atât timp cât Moldova va îndeplini condiţiile care-i sunt înaintate vom putea vorbi despre termene foarte exacte pentru ridicarea vizelor cetăţenilor RM”. Ministrul îşi pune mari speranţe în Ungaria şi Polonia - „două state care au cunoştinţe istorice profunde în regiune şi cu care avem bune relaţii” - care vor prelua preşedinţia UE în ianuarie, respectiv iulie 2011. Mai mult, Iurie Leancă nu exclude că RM ar putea depune o cerere de aderare la UE pe perioada preşedinţiei poloneze.

„De un singur lucru mai depinde ca elanul pe care şi l-a luat ţara noastră spre UE să nu fie oprit, a spus în final ministrul Iurie Leancă - şi anume, de viitoarea guvernare „care va trebui să aibă aceeaşi voinţă politică, aceleaşi resurse pe care să şi le pună la dispoziţie şi să realizeze aceleaşi politici”.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus