Timpul.md

Eveniment 13 Aprilie 2016 | 12:31

Administratorii localului „La Soacra” au fost trimişi în judecată

Procuratura municipiului Chişinău a trimis astăzi Judecătoriei Centru cauza penală de învinuire a administratorilor localului „La Soacra”, în care, acum trei luni, s-a produs o explozie, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor nouă.  

Administratorul cafenelei este învinuit de încălcarea regulilor de protecţie a muncii şi încălcarea regulilor de securitate în întreprinderile supuse pericolului exploziei, pentru care legislaţia prevede până la 10 ani închisoare, iar soţia acestuia riscă până la 6 ani închisoare pentru încălcarea regulilor de protecţie a muncii.

Fiind audiaţi în calitate de învinuţi, învinuita a recunoscut vina imputată, iar soţul acesteia – doar parţial, asumându-şi responsabilitatea de a recupera pagubele cauzate victimelor deflagraţiei.

Conform informaţiei prezentate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, pentru victimele deflagraţiei au fost achitate peste 200 mii lei, suma nefiind definitivă.

Trei dintre victimele care au avut de suferit de pe urma exploziei au înaintat în cauza penală acţiuni civile privind recuperarea prejudiciului material şi moral cauzat, în valoare de 2 milioane lei.

Procuratura municipiului Chişinău continuă investigarea circumstanţelor cazului, fiind puşi sub învinuire trei reprezentanţi ai organelor de control, în acţiunile cărora procurorii au reţinut comiterea coruperii pasive şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave, şi anume:

- Inspectoarea principală din cadrul Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a Consiliului municipal Chişinău – responsabilă de verificarea eliberării autorizaţiei de funcţionare a unităţii de comerţ al cafenelei;
- Şeful secţiei apărare împotriva incendiilor din cadrul Detaşamentului Salvatori şi Pompieri Centru - responsabil de verificarea funcţionării unităţii de comerţ;
- Asistentul medicului igienist al Centrului de sănătate publică mun.Chişinău – responsabil de verificarea funcţionării localului.

Actualmente, unul dintre funcţionari este cercetat în stare de srest, iar alţi doi – în arest la domiciliu.
Pentru aceste infracţiuni, Codul penal prevede amendă de până la 10 mii unităţi convenţionale, închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice de până la 15 ani.

Amintim că pe 9 ianuarie, 2016, la cafeneaua „La Soacra” din Piața Centrală a explodat o butelie de gaz. Patru persoane, un bărbat și trei femei, au fost transportate la spital într-o stare critică. La 17 ianuarie, bărbatul de 63 de ani a murit. Celelalte trei femei au fost transportate la Spitalul de Arși din București, pentru a primi îngrijiri medicale mai performante, însă toate au decedat din cauza arsurilor grave.

Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus