Eveniment

Administratorii localului „La Soacra” vor fi trimişi în judecată

Administratorul cafenelei este învinuit de încălcarea regulilor de protecţie a muncii şi încălcarea regulilor de securitate în întreprinderile supuse pericolului exploziei, pentru care legislaţia prevede până la 10 ani închisoare, iar soţia acestuia riscă până la 6 ani închisoare pentru încălcarea regulilor de protecţie a muncii.

Fiind audiaţi în calitate de învinuţi, învinuita a recunoscut vina imputată, iar soţul acesteia – doar parţial, asumându-şi responsabilitatea de a recupera pagubele cauzate victimelor deflagraţiei.

Conform informaţiei prezentate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, pentru victimele deflagraţiei au fost achitate peste 200 mii lei, suma nefiind definitivă.

Trei dintre victimele care au avut de suferit de pe urma exploziei au înaintat în cauza penală acţiuni civile privind recuperarea prejudiciului material şi moral cauzat, în valoare de 2 milioane lei.

Concomitent, Procuratura municipiului Chişinău a declanşat trei cauze penale pentru corupere pasivă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave, comise de către persoane cu funcţii de răspundere, reprezentanţi ai organelor de control. Printre bănuiţi figurează:

– Inspectoarea principală din cadrul Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a Consiliului municipal Chişinău – responsabilă de verificarea eliberării autorizaţiei de funcţionare a unităţii de comerţ al cafenelei;

– Şeful secţiei apărare împotriva incendiilor din cadrul Detaşamentului Salvatori şi Pompieri Centru – responsabil de verificarea funcţionării unităţii de comerţ;

– Asistentul medicului igienist al Centrului de sănătate publică mun.Chişinău – responsabil de verificarea funcţionării localului.

Cei trei funcţionari au fost reţinuţi preventiv pentru 72 de ore, procurorii urmând să intervină către judecătorul de instrucţie privind stabilirea în privinţa acestora măsuri preventive – arestul. Pentru aceste infracţiuni, Codul penal prevede amendă de până la 10 mii unităţi convenţionale, închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice de până la 15 ani.

Urmărirea penală continuă, grupul de urmărire penală urmând să investigheze obiectiv şi operativ toate circumstanţele cazului.

Amintim că pe 9 ianuarie, 2016, la cafeneaua „La Soacra” din Piața Centrală a exploadat o butelie de gaz. Patru persoane, un bărbat și trei femei, au fost transportate la spital într-o stare critică. La 17 ianuarie, bărbatul de 63 de ani a murit. Celelalte trei femei au au fost transportate la Spitalul de Arși din București, pentru a primi îngrijiri medicale mai performante, însă toate au decedat din cauza arsurilor grave.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *