Finanţe

Admiterea a întinerit Chişinăul

Chiar dacă majoritatea dintre ei erau conştienţi de faptul că posibilitatea de a accede la universitate depinde de nota din diplomă şi nu de ordinea în care au fost depuse dosarele, ei spun că n-au avut răbdare să mai aştepte câteva zile, preferând să vină din prima zi, cu riscul de a sta la coadă. Astfel, peste 500 de tineri, însoţiţi de părinţii lor, au îndurat căldura de afară de dimineaţă până seara, în speranţa că la 1 septembrie vor putea să studieze specialitatea preferată.

În ciuda lipsei locurilor de muncă din domeniul economiei sau al dreptului, şi anul acesta, ca şi anii trecuţi, cele mai solicitate facultăţi au fost de Economie, de Drept, Relaţii Internaţionale şi Limbi străine. Deşi unii subliniau că taxele sunt cam exagerate, acest lucru nu i-a speriat pe tineri, ei îndreptându-şi atenţia spre cele mai prestigioase şi, respectiv, cele mai scumpe facultăţi.

Vera Guştiuc din Nisporeni spune că va da la admitere la Facultatea de Drept. „Taxele sunt cam mari, dar, cu toate acestea, dacă reuşeşti, fie şi în bază de contract, poţi considera că ţi-ai realizat şansa. Este important, pentru că mulţi nu vor reuşi, chiar dacă sunt gata să plătească contractul”, a conchis tânăra.

Nadejda Cvasniuc, mama unei tinere care a venit să participe la concursul de admitere la Facultatea de Drept, a explicat: „Fiicei mele îi place acest domeniu şi nu am ce-i face. Nu-i un domeniu accesibil pentru toţi, dar noi trebuie să ne educăm copiii în ciuda greutăţilor”.
Referitor la motivele care i-au determinat să aleagă unul sau alt domeniu, majoritatea spun că au un vis din copilărie ori că şi-au ales un domeniu mai prestigios, care să le deschidă mai multe drumuri spre viitor. Ana Groza a venit de la Floreşti să depună actele la Facultatea de Limbi Străine, subliniind că acesta este visul ei din copilărie. „Am venit chiar din prima zi pentru că nu mai aveam răbdare să aştept. O să trăiesc multe emoţii şi stresuri până la aflarea rezultatelor, dar vreau să ştiu că am făcut tot posibilul pentru a accede mai departe. Doresc să-mi continui studiile, să obţin o profesie, dar, din păcate, locuri sunt puţine şi nu toţi acei care învaţă bine au obţinut anul acesta note bune”, a spus tânăra din Floreşti.

Totodată, Sandu Răileanu din Ialoveni susţine că vrea să-şi continue studiile la universitate pentru a-şi construi un viitor luminos. „Aceasta este una dintre cele mai prestigioase universităţi din Moldova şi absolvirea ei mă va ajuta să-mi găsesc mai lesne un loc de muncă, să-mi fac o carieră”, a menţionat Sandu.

Din cauza numărului mare al tinerilor veniţi să-şi depună dosarele pentru concursul de admitere, la unele universităţi a fost prelungit programul de lucru până la înregistrarea ultimei cereri. Astfel, la Universitatea de Stat, comisia de admitere şi-a închis uşile la 18.30, cu două ore şi jumătate mai târziu decât era programat. Secretarul responsabil de admitere la USM, Andrei Perjan, a declarat că, în prima zi de admitere, au fost depuse peste 560 de dosare, iar sâmbătă, pe la prânz, numărul acestora depăşea 800. Dumnealui a remarcat că Dreptul şi Ştiinţele Economice rămân în topul celor mai solicitate facultăţi, iar ştiinţele reale sunt cele mai puţin vizate, deşi există o mai mare cerere a acestora pe piaţa muncii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *