Editorial

Ai noştri tineri

Am intrat în 2014 cu promisiuni la capitolul poezie tânără. Aşteptăm în acest an debutul lui Victor Ţvetov care, deşi nu a semnat nicio carte, e deja discutat în revistele literare din România. Iar Casa de pariuri literare l-a anunţat deja pe Virgil Botnaru. Totodată avem promisiuni că în acest an va apărea un nou volum semnat de Aurelia Borzin.

În 2013, Moldova a dat două cărţi excelente de poezie. E vorba de 3 ml de Konfidor, de Ion Buzu şi Un spaţiu blând care mă primeşte cum m-ar îmbrăţişa, de Alexandru Cosmescu.

Cartea lui Alexandru Cosmescu, spre deosebire de cărţile congenerilor săi, a apărut în Moldova, la Editura Cartier. Pe de o parte e un plus, fiindcă autorii tineri au dificultăţi când e vorba să publice în Moldova, pe de altă parte – un minus, fiindcă până acum de peste Prut, unde se stabilesc mai mult sau mai puţin onest canoanele literare, nu se aud ecourile pe care cartea le-ar merita. Deşi stocul s-a epuizat în doar o lună de la apariţie, cronicile în revistele literare întârzie să apară. Însă, indiferent cât de târziu se va aduce în discuţie, cartea lui Alex Cosmescu va rămâne. E o carte valoroasă ce n-ar trebui să lipsească din bibliotecile cititorilor de poezie.

Ca să vă prezint autorul, voi folosi fraza de introducere de pe wikipedia.ro: „Alexandru Cosmescu, semnează uneori ca Alex. sau Alex Cosmescu (născut la 30 iulie 1985, Chișinău) este român basarabean, cercetător științific (la Academia de Științe a Moldovei), filolog, filosof, poet și traducător din și în limba engleză.”

Ion Buzu, originar din satul Ratuş, născut în 1990, a debutat la Editura bucureşteană Casa de pariuri literare, cu volumul de poezie 3 ml de Konfidor. O carte incredibil de bună, având în vedere vârsta autorului. Cartea s-a bucurat de aprecieri pozitive în toată presa românească de specialitate. A fost nominalizată la toate premiile importante din România şi, contrar opoziţiei unor oameni înţepeniţi în canoanele anilor de tristă amintire, a primit Premiul pentru tineret în Republica Moldova. În România a fost nominalizat şi la Gala tinerilor scriitori, în categoria Tânărul poet al anului 2013, nominalizare care îi face cinste, fiindcă secţiunea respectivă nu e dedicată doar debutanţilor, ci tuturor poeţilor tineri. Doi autori despre care vom mai auzi, doi poeţi despre care ar trebui să ştim şi pe care ar trebui să îi citim. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *