Actualitate

Alexandru Oleinic: Mediul de afaceri se află în prag de faliment

 În această lege sunt prevăzute mai multe măsuri sociale și economice în contextul stării de urgență provocate de COVID-19. Alesul poporului spune că după declararea Legii drept neconstituţională, Guvernul trebuie să înveţe din prima greşeală, ca să nu calce pe aceeaşi greblă şi a doua oară.

Europa Liberă: Dle deputat, sunteți unul din aleșii poporului care ați depus și Dvs. o sesizare la Curtea Constituțională, deși s-au adunat mai multe și Înalta Curte a decis să le examineze pe toate împreună. Cine e de vină de această asumare a răspunderii, care e considerată, până la urmă, anticonstituțională?

Alexandru Oleinic: „Sigur că sesizarea depusă de mine și sesizările depuse de către colegii mei au arătat că responsabilitatea asumată de către guvern a mers nu pe calea corectă, fiindcă, pe de o parte, în conținutul sesizării au fost mai multe prevederi, care nu aveau nimic comun cu pandemia. Pe de altă parte, eu am atras atenția, alături și de aceste momente, la procedura care a fost aplicată la asumarea răspunderii.”

Europa Liberă: Adică, ședința plenară nu a avut loc, nu a fost deliberativă, prin urmare nu s-a dat citirii și nu s-a luat act de asumare a răspunderii?

Alexandru Oleinic:
„Legile, până la urmă, se adoptă în parlament, dar înainte de adoptare proiectele se dezbat, dezbaterile sunt organizate inclusiv pentru ca atât societatea, cât și parlamentarii să înțeleagă ceea ce se propune, iar ultimii trebuie să și voteze. La noi totul a fost invers. Eu am considerat că asumarea răspunderii guvernului în fața parlamentului pentru proiectul de lege nu a avut loc din cauză că ședința nu a fost deschisă din lipsa cvorumului.”

Europa Liberă: Până la urmă, Curtea Constituțională a dat de știre că Republica Moldova este totuși o republică parlamentară și nu ar trebui să se treacă anumite linii roșii sau ce ați înțeles Dvs.?

Alexandru Oleinic: „Esența deciziei Curții s-a bazat totuși pe procedura care s-a petrecut, prezentarea răspunderii în parlament, și nu pe esența legilor care au fost introduse în asumarea inițială, măcar că eu am spus că multe prevederi din legea aceasta eu pur și simplu nu le înțeleg.”

Europa Liberă: Pe care nu le înțelegeți Dvs.?

Alexandru Oleinic: „Pentru mine nu-s de înțeles inițiativele care n-au nimic comun cu pandemia. Mă refer la reducerea unor taxe locale pe resurse naturale celor ce țin de prospecțiunile geologice, lemn și resurse naturale, taxa de zbor în mărime de 4,5 euro și pentru cine, impozitarea purtării numerelor care tot nu-i înțeleasă de ce a apărut acum și modificarea legii de plată a accizului la magazinele duty-free, care cineva vorbește despre apărarea intereselor producătorilor autohtoni, dar noi astăzi suntem într-o situație foarte critică în țară pe altă dimensiune care, neavând nici experiență, neavând nici exemple, nici rețete pentru soluționarea problemei – încercăm să promovăm niște întrebări care nu sunt caracteristice situației. Atunci când guvernul lansează vreo idee bună, ea este acceptată, apreciată și susținută, dar în cazul de față, când se dau întrebări și nu-s răspunsuri – asta-i reacția și, până la urmă, nimeni nu trebuie să se supere, fiindcă nimic nu-i veșnic în lumea aceasta, astăzi o grupă de politicieni se află la guvernare și au responsabilitate, dar eu nu cred că cineva din politicienii actuali – și de la noi din țară, și din alte țări – sunt fericiți de încercarea care li se oferă, pentru că, vreau să vă spun că responsabilitatea este enormă.”

Europa Liberă: Ajungem și la responsabilitate. Dle Oleinic, și totuși, înțeleg eu, guvernul nu va renunța, prevederile din legea declarată neconstituțională vor fi totuși aprobate repetat de cabinetul de miniștri? Ion Chicu, șeful guvernului, a anunțat că mai multe măsuri care erau incluse în legea declarată ieri neconstituțională vor fi promovate repetat în procedură obișnuită.

Alexandru Oleinic: „Am văzut și eu informația că guvernul pregătește o nouă asumare care va avea loc, dumnealor au spus că chiar săptămâna asta, dar nu știu, fiindcă aceasta tot este destul de complicat. Eu așa am înțeles că, alături de cele care au fost în asumarea precedentă, au apărut și alte prevederi noi. Așteptăm. În orice caz lecția a fost primită de către guvern. Așteptăm să vedem cu ce va veni guvernul în parlament și care vor fi modificările, legile asumate pentru depășirea situației atât de complicate.”

Europa Liberă: Mediul de afaceri acum e într-o situație delicată și se pare că cea mai mare criză abia urmează, afectând în primul rând economia. Ce facilități pot fi acordate reprezentanților mediului de afaceri, celor care au activități? De ce vă pun această întrebare? Am mers în teritoriu și foarte mulți agenți economici spun că cei care au activități nu atât de mari ar putea să falimenteze.

Alexandru Oleinic: „Pentru Republica Moldova și pentru tot globul, vreau să vă spun că este o situație unică pandemia aceasta, dar noi vedem care sunt pașii guvernelor din alte țări și cum susțin economia națională și de aceea și la noi în țară tot businessul așteaptă pași concreți din partea guvernanților. Responsabilitatea este enormă, absolut enormă, fiindcă pașii care se fac în alte țări și ajutoarele care se dau creează niște așteptări concrete față de guvernanți, de aceea pe mine mă miră declarația prim-ministrului, că noi o să avem bani numai pentru pensii și pentru lefurile bugetarilor, dar Dvs. luați credite și plătiți lefurile și noi vom acoperi dobânzile. În primul rând, aceasta este o cale greșită din start, fiindcă, indiferent de orice situație, creditele sunt înzestrate mai mult în dezvoltare, investiții și mai puțin în consum, dar, până la urmă, și situația aceasta nimeni nu poate să spună cât va dura.”

Europa Liberă: Ce suport poate să ofere statul pentru business?

Alexandru Oleinic: „În Republica Moldova sunt rezerve care se pot folosi pentru a susține businessul național. Dacă aceste rezerve nu vor fi eficient folosite la moment, noi avem șansa ca în toamnă să nu mai avem întreprinderi, fiindcă din toate sursele, și Dvs. aveți informația asta, dar și eu vreau să vă spun că foarte mulți sunt la margine de faliment. Eu încă o dată atrag atenția guvernanților că trebuie de găsit soluții și concret atitudini și plan de menținere și susținere a businessului național. OK, este Banca Națională care trebuie să intervină urgent ca regulator în relațiile dintre băncile comerciale și agenții economici, trebuie să găsească soluții la prelungirea termenelor de achitare a creditelor, a dobânzilor. Aici tot e o problemă foarte serioasă, fiindcă nu este astăzi agent economic în Republica Moldova care să nu aibă relații cu băncile comerciale și băncile comerciale, bugetul național cere îndeplinirea obligațiunilor strict la timp și la sumă și noi înțelegem că bugetul național este o prioritate pentru toți și de acolo sursele care vin în bugetul național trebuie folosite eficient.

Pe mine mă miră că noi vorbim în situația aceasta atât de complicată de niște investiții eventuale cum sunt licitațiile pentru construcția drumurilor, care chiar este straniu. Mai bine cu banii aceștia găsim o soluție concretă pentru a susține businessul național. Drumurile sunt necesare, dar situația aceasta trebuie acum depășită și de găsit soluții de a menține businessul, fiindcă veniturile la buget nu cad din cer, toate veniturile vin prin munca agenților economici din Republica Moldova. De aceea, dacă o să avem o atitudine corectă față de ei, vom putea menține și veniturile pentru bugetul național, pentru problemele care sunt în Republica Moldova, altfel o să ajungă timpul când nici rezervele nu o să ne salveze și nici nu o să ne ajute să rezistăm.”

Europa Liberă: Parlamentul, în aceste timpuri de pandemie, ce rol joacă, pentru că parcă nici nu ar exista legislativul?

Alexandru Oleinic: „Foarte bună întrebare. Chiar aproape cu o lună în urmă am propus constituirea unei comisii speciale anticriză formată din reprezentanții legislativului, autorităților statului, societății civile, mediului de afaceri, care ca bază să fie Comisia economie, buget și finanțe a parlamentului, pentru că, într-adevăr, suntem o țară parlamentară și nu este corect ca parlamentul să se distanțeze de la situația aceasta de criză. Și am înregistrat proiectul nr. 130 la secretariatul parlamentului care, după o analiză a situației sociale și economice în perioada epidemiei, să elaboreze comisia, să elaboreze un set de propuneri, să analizeze situația cu businessul, cu antreprenorii și să iasă cu niște propuneri concrete față de Comisia națională pentru stări excepționale. Legea s-a înregistrat, mai departe n-am avut posibilitate să promovez ideea aceasta, dar excluderea parlamentului și, în genere, nu numai a parlamentului, dar excluderea mediului de afaceri prin primirea deciziilor pentru o situație atât de complicată este o greșeală.”

Europa Liberă: Dacă executivul va aproba repetat mai multe prevederi din legea anulată de Curtea Constituțională, ar trebui să vină iarăși premierul în parlament, data trecută cei care au constituit majoritatea parlamentară au boicotat ședința parlamentului. S-ar putea repeta același scenariu? Ce se întâmplă în asemenea caz?

Alexandru Oleinic: „Curtea Constituțională anume a atras atenție la aceea că deputații n-au avut posibilitate să discute asumarea, de aceea nu cred că încă o dată fracțiunile constituante ale guvernării, ale alianței de guvernare vor merge tot pe calea aceasta. Era chiar straniu, fiindcă nu-i o problemă, veți veni în fața colegilor deputați care astăzi suntem la guvernare, mâine suntem în opoziție, dar până la urmă tot suntem cetățeni trimiși în organul legislativ de către popor. Definiția de parlament spune tot, noi acolo trebuie să discutăm și, chiar dacă nu ne place ceva, aducem argumente, de aceea avem și majoritate care să susțină viziunile guvernului. Mi s-a părut stranie procedura aceasta că deputații din alianța de guvernare au fost lipsă la ședința parlamentului.”

Europa Liberă: Dvs. faceți parte din această majoritate parlamentară?

Alexandru Oleinic: „Eu sunt deputat independent, dar eu am votat pentru Guvernul Chicu, fiindcă eram ferm convins că la momentul acela țara nu avea nevoie de alegeri anticipate și acum încerc să-m aduc și eu contribuția. Iaca, vedeți, am sesizat Curtea că asumarea răspunderii a fost neconstituțională, prin asta Curtea a dat câștig de cauză sesizării depusă de mine și de alți colegi, de aceea eu mă strădui să-mi fac datoria cu cât pot.”

https://moldova.europalibera.org 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *