Timpul.md

Moldova 15 Septembrie 2010 | 16:22

Alexandru Tănase: „Mihai Ghimpu are dreptate. Cu jumătăţi de măsură nu mai merge”

„Sunt bucuros şi mulţumit de faptul că, măcar la sfârşit de mandat, am obţinut susţinere din partea altor actori politici, în ceea ce priveşte reforma în domeniul justiţiei”, este reacţia ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, la declaraţiile preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu. Potrivit lui Ghimpu, de la un an de guvernare a Alinaţei pentru Integrare Europeană (AIE),  nu s-au produs schimbări substanţiale în sistemul de justiţie a RM , deoarece în posturile-cheie ale instanţelor judecătoreşti şi, în special, a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), au rămas persoane aservite fostei guvernări comuniste. Tănase a reiterat opinia sa, potrivit căreia reformele trebuie să înceapă în primul rând cu schimbarea conducerii CSJ.

„Faptul că preşedintele Mihai Ghimpu a vorbit despre aceste probleme confirmă că ele există, dar nu îmi doresc ca în viitorul apropiat acest subiect să se transforme în unul de campanie”, a mai spus ministrul Justiţiei. De asemenea, Alexandru Tănase s-a arătat îngrijorat de faptul că ideea unei reforme plenare în justiţie nu a fost şi nu este susţinută în totalitate de toţi actorii politici: „Este imposibil să asigurăm aceste reforme, dacă nu există sprijinul deplin al tuturor deputaţilor sau a tuturor fracţiunilor parlamentare. Cu jumătăţi de măsură nu merge”.

În contextul declaraţiilor lui Mihai Ghimpu, ministrul Justiţiei a ţinut să precizeze că este de acord cu faptul că viteza cu care se mişcă Procuratura Generală (PG) este destul de lentă, dar „suntem conştienţi că o instituţie care n-a fost niciodată reformată, nu poate fi una performantă”. Astfel, potrivit lui Tănase, pe agenda viitorului parlament reformarea PG trebuie să fie prioritară. „Nu văd nicio problemă dacă procurorul general sau ministrul de Interne sau oricare altă persoană din conducerea unei structuri de forţă este chemată în parlament pentru a raporta despre situaţiile existente în domeniile respective. Consider că e ceva normal. În legislativul trecut acest lucru era imposibil”, a mai adăugat Alexandru Tănase.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus