Timpul.md

Moldova 14 Octombrie 2015 | 06:28

Alexandru Tănase: Republica Cuţarida

Cuţarida este numele pe care scriitorul Eugen Barbu l-a dat unei mahalale sărace, situate la periferia Bucureștiului interbelic, pe marginea unei imense gropi de gunoi. 

Cuţarida este un loc populat de personaje inapte pentru o viaţă socială decentă. Este o așezare jalnică, având valori false, în care viața socială nu-i altceva decât o imitaţie stângace şi denaturată a modului de viaţă din lumea civilizată.

Mi-am amintit de Cuţarida în momentul când am urmărit episodul cu mașina care a răsturnat câteva tone de materie fecală în pragul sediului PLDM. Acest eveniment, în egală măsură tragic și grotesc, seamănă a fi o ultimă notă în partitura, care a început să fie scrisă în 2009, cu numele: „Republica Moldova – o poveste de succes”.

În această partitură încape întregul parcurs „european”, care a început cu „revoluția twittter” şi care se pare că se va termina cu cele trei „orășele de corturi” din centrul celei mai „europene” capitale de pe glob. În această partitură se înscrie calea pe care am parcurs-o de la „Moldova fără Voronin” până la „guvernul minoritar”, de la AIE-1 la „Jios Aliansu’”.Tot aici sunt incluse „chinurile naşterii” unei noi clase de politicieni şi trista constatare că societatea s-a ales cu o guvernare axată în principal pe obţinerea de avantaje personale pe seama celor în numele cărora guvernează. Tot din această partitură vom afla despre faptul că în lumea asta sunt două tipuri de adevăruri: „științifice” şi „politice”. Momentul culminant al acestei tragicomedii l-a constituit jaful sistemului bancar al ţării.

Cam la asta se rezumă „povestea de succes”, pe care am trăit-o în ultimii ani. Puţini vor fi cei care peste câţiva ani îşi vor aminti cui aparţin meritele pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE, recunoașterea de către Curtea Constituţională a limbii române ca limbă oficială a statului sau liberalizarea regimului de vize. În memoria colectivă va rămâne miliardul furat şi cisterna de excremente vărsate pe pragul colosului politic de altădată.

Uitându-ne actualmente la potenţialii succesori la putere, nu-i greu de presupus ce ne aşteaptă. Unele lucruri se vor schimba. Bunăoară „vaca statului”, care era mulsă într-un ţarc cu însemnele UE, va fi mulsă în alt ţarc, cu simbolurile Uniunii Vamale. Fără îndoială, nemulsă nu va rămâne. Au englezii o vorbă: „To choose between plague and cholera” (A alege între ciumă şi holeră).

Atentat cu fecale!” – titra în bătaie de joc un respectabil post de televiziune. Demult nu mai sunt membru PLDM, ba mai mult, am tot mai puține motive de empatie pentru acest partid. De la asta, însă, o porcărie nu devine mai puţin porcoasă. Nebunii se bucură, crezând în nebunia lor că stropii dejecţiilor vărsate pe pragul acestui partid nu vor lovi întreaga societate. Vor lovi şi încă foarte curând. Istoria este o cucoană răzbunătoare. Cei care nu-i învaţă lecţiile, riscă să le trăiască din nou.

Pentru cei ce nu cunosc, romanul lui Eugen Barbu, despre care vorbeam la început, se numește „GROAPA”.
 
Sursa:
tanase.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus