Timpul Local

Aligatorii si crocodilii

Aligatorii si crocodilii sunt reptile mari si solzoase, cu falci puternice. Traiesc pe malurile raurilor si mlastinilor, hranindu-se cu mamifere, broaste si pasari. Ei se numara printre reprezentantii cei mai vechi ai faunei actuale; au existat inca inaintea dinozaurilor. De la aparitia lor nu au suferit schimbari majore.

Aceste reptile sunt unele dintre cele mai mari ce traiesc pe planeta. Cel mai mare crocodil poate sa atinga sapte metri si poate sa cantareasca peste 1120 kg, aligatorii sunt de obicei mai mici. Impreuna cu caimanii si gavialii, aligatorii si crocodilii apartin crocodilienilor. Aligatorii difera de crocodili, avand un bot turtit si mai lat, iar dintii sunt ascunsi atunci cand are falcile inchise. Ca si crocodilii, aligatorii inoata mentinandu-si ochii si varful botului deasupra apei, asteptand sa se arunce asupra prazii. Desi se stie ca crocodilii ataca oameni, aligatorii rareori fac acest lucru, cu toate ca falcile lor sunt destul de puternice pentru a zdrobi oasele unui porc.

Aligatorii mananca o varietate de animale. Cei tineri se hranesc cu insecte, raci, broaste si pesti, in timp ce in meniul unui adult intra pasari, broaste testoase si mamifere mici, inclusiv caini rataciti. In timpul iernii crocodilii stau in apa pentru a le fi cald, afundandu-se in noroi sau in gropile pe care le fac cu corpul lor. Pe timp de seceta, aceste gropi sunt, deseori, singurele locuri unde se poate gasi apa si ele sunt folosite ca refugii de catre aligatori si alte animale acvatice, pana cand vine ploaia. Exista peste 12 specii de crocodili si doar doua specii de aligatori: aligatorul american din SUA, din America de Sud-Est si cel chinezesc din raul Chang (Zangtze).

Toti crocodilienii sunt vanati pentru piele si carne. Si habitatele lor sunt amenintate. Aligatorul american a devenit atat de rar, incat a fost protejat prin lege intre 1969 si 1987. Aligatorii depun intre 30 si 80 de oua, intr-un cuib ascuns. Dupa o incubatie de 60 de zile, la caldura soarelui, puii incep sa scoata sunete in incercarea de a iesi din oua. In acest moment, mama da la o parte pamantul si asteapta ca puii sa iasa pentru a-i putea lua in gura si a-i duce in apa. Masa craniana a crocodilului reprezinta mai putin de 0,5% din masa sa corporala. Ei pot mirosi, auzi si vedea bine in timpul noptii si au un instinct puternic de autoghidare spre locurile de bastina care-i poate determina sa calatoreasca o multime de kilometri pana in locatia in care se aduna de regula sau in care s-au nascut.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *