Actualitate

Alt an scolar, aceleasi probleme

Joi, la Chisinau, a avut loc conferinta cadrelor didactice din municipiu. De la ultima conferinta a trecut un an de zile, dar problemele profesorilor au ramas aceleasi: salarii mici, lipsa spatiilor locative, clase si laboratoare prost inzestrate.
La inceputul evenimentului, cei prezenti au trecut in revista realizarile din ultimul an de invatamant: au fost redeschise 39 de grupe noi in gradinitele din capitala, iar elevii din municipiu au obtinut 13 medalii la olimpiadele internationale. Totodata, zece tineri au devenit laureati ai premiului municipal pentru tineret. Potrivit primarului Dorin Chirtoaca, institutiile de invatamant nu au fost ocolite de criza economico-financiara cu care se confrunta RM. Cu toate acestea, primaria a reusit sa mentina sporul salarial de 20% al cadrelor didactice si nu a redus alocatia pentru reparatii.

Marea problema a scolilor din capitala ramane insuficienta de cadre didactice, astazi „deficitul” fiind de circa 90 de profesori, in special, la matematica si fizica. „Numarul redus de profesori tineri la orase se explica prin faptul ca acestia sunt dezavantajati fata de colegii care merg sa lucreze in localitatile rurale”, a spus Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, sefa Directiei orasenesti de invatamant. Ei nu primesc indemnizatia unica de 30 de mii de lei care li se ofera pedagogilor tineri de la sate, nu sunt asigurati cu spatiu locativ, fiind lasati sa se descurce cu un salariu de circa o mie de lei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *