Lumea

Alternativele fumatului: Interzise sau reglementate?

Deputații germani au propus reglementarea echilibrată la nivel european (în primul rând impozitarea) a dispozitivelor inovative de livrare a nicotinei – mai exact, a țigărilor electronice și dispozitivelor de încălzire a tutunului, produse tot mai populare. În așa fel, încât pe de o parte, tinerii să nu fie atrași de a încerca aceste produse, iar pe de alta să ajute la scăderea numărului consumatorilor de țigări obișnuite – celor mai nocive produse de tutun.

„Noile produse nu sunt lipsite de riscuri. Însă potrivit studiilor de care dispunem, dispozitivele de încălzire a tutunul și țigările electronice sunt mai puțin nocive decât țigările obișnuite, pentru că rezervele de tutun din dispozitivele de încălzire a tutunul şi lichidul din țigările electronice nu sunt arse, ci încălzite, iar vaporii eliminați în rezultat conține mai puține substanțe nocive decât fumul de țigară” – au declarat parlamentarii din Bundestag.

Parlamentarii germani susțin că anume accizarea este cel mai eficient instrument în lupta cu dependența de tutun. În același timp, pentru a reglementa efectiv accizele la produsele de tutun este necesară modificarea Directivei UE cu privire la aplicarea accizei la tutun, care ar armoniza accizarea produselor de tutun în Uniunea Europeană.

Problema este că, Directiva actuală nu răspunde posibililor schimbări care ar putea avea loc în viitor pe piață. În prezent, Directiva UE nu include produsele de tutun fără fum și nu prevede potențialele riscuri ale produselor, când este vorba de mărimea accizei.

În acest context, parlamentarii propun să fie revizuită Directiva UE, luând în considerare potențialele riscuri pentru sănătate a produselor alternative și a țigărilor obișnuite.

Totuși, cum poate fi redusă popularitatea țigărilor obișnuite prin intermediul produselor de tutun alternative, și în același timp să minimalizezi riscul ca tinerii să fie atrași de produsele de vaping? Experții susțin că, Marea Britanie a găsit cel mai bun răspuns la această întrebare comparativ cu alte țări vestice.

Încă în 2018, Ministerul şi Serviciul de Sănătate Publică (Public Health England) au răspuns clar şi detaliat la întrebările ce ţin de vaping.

În primul rând, potrivit şefului Programului de control asupra tutunului din cadrul Public Health England, Martin Dockrell „deşi ţigările electronice nu sunt lipsite de riscuri, ele sunt mai puţin nocive comparativ cu fumatul ţigărilor obişnuite”.

Acest punct de vedere este susţinut şi de Institutul privind Cercetarea Cancerului din Marea Britanie, Comitetul privind Efectele Fumatului asupra Sănătăţii, Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie, Asociaţia Medicală Britanică, iar în ultimul timp una dintre cele mai mari instituţii ştiinţifice din SUA – Academia Naţională pentru Ştiinţe, Inginerie şi Medicină. 

Sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *