Actualitate

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti: Scrutinul parlamentar – un moment crucial

"Este un moment crucial pentru destinul prezent sau mai ales cel viitor al Republicii Moldova, care va marca profund soarta noastră europeană, soarta noastră comună", a declarat ambasadorul Iurie Reniță.

Diplomatul a fost prezent sâmbătă la ceremonia de conferire de către Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia a titlului de Doctor Honoris Causa președintelui Curții Constituționale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase.

Iurie Reniță a spus că este "onorat" să fie prezent la acest eveniment găzduit de o universitate care poartă în nume o semnificație deosebită pentru desăvârșirea unui ideal național, ideal împărtășit "în egală măsură", atât de cei de pe un mal, cât și altul al Prutului.

"Semnificația evenimentului de azi se înscrie perfect în contextul evenimentelor care urmează să se producă", a apreciat ambasadorul Reniță. El a mai spus că "e bine să fim împreună, împreună suntem mai puternici, suntem mai uniți".

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie se vor desfășura în Republica Moldova în baza sistemului proporțional absolut. Pragul electoral pentru o formațiune politică este de 6%; pentru un bloc electoral din două partide — 9%; pentru un bloc electoral din 3 și mai multe partide — 11%; și pentru candidații independenți — 2%. Mandatele ce ar trebui să revină candidaților care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite în mod egal partidelor care au depășit acest prag.

În total, 2.073 de secții de votare vor fi deschise în Republica Moldova pentru alegerile de duminică, în timp ce în străinătate — 95 de secții, de trei ori mai mult față de scrutinul din 2010.

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *