Timpul.md

Ultima oră 17 Iunie 2015 | 11:24

America va suplimenta forţele aeriene din Europa cu aparate de ultima generaţie

Pe fondul creșterii tensiunilor cu Rusia, SUA intenționează să întareasca forțele sale aeriene din Europa și va desfășura pe continent avioane de luptă de generația a cincea – F-22, scrie The Wall Street Journal (WSJ). Declarația a fost făcută luni, 15 iunie, la spectacolul aerian internațional din Le Bourget, de catre ministrul Forțelor Aeriene americane Deborah Lee James. 

„Cea mai mare amenințare, în opinia mea, este ceea ce se întâmplă în Rusia. Aceasta este principalul motiv al prezenței mele aici”, – a spus ministrul.

În contextul tensiunilor în creștere dintre Rusia și Occident, avioanele rusești au marit frecventa zborurilor de-a lungul frontierelor europene. În special, în ultimii doi ani, Suedia a fost nevoita sa sporeasca cu 50% zborurile fortelor sale aeriene din cauza aeronavelor rusesti aparute de-a lungul frontierelor sale.

Creșterea activitatii Forțelor Aeriene Ruse la frontierele țărilor membre NATO este o „problemă serioasă”, crede Deborah Lee James. După Franța, James intenționează să viziteze alte câteva țări NATO pentru consultări. Un alt scop al turneului ministrului american este sa-i încurajeze pe aliati să crească cheltuielile militare. Washington este îngrijorat ca unii aliați NATO, în special Marea Britanie, intentioneaza sa reduca cheltuielile de apărare, a mai spus ministrul.

Anterior, US Air Force a intensificat patrulele din spațiului aerian din zona Mării Baltice și a adus bombardiere B 2 și B-52 în Marea Britanie, pentru a demonstra consolidarea poziției sale militare in Europa.

„În acest moment, aven în plan creșterea nivelului (de prezența a avioanelor) sau a rotației (lor)”, – a informat ministrul, subliniind posibilitatea transferului în Europa a unor aparate noi F-22.

Avionul de luptă multirol din a cincea generatie, F-22 Raptor a fost dezvoltat de Lockheed Martin, Boeing și General Dynamics pentru a înlocui aparatele F-15 Eagle.

F-22 este primul și până în prezent singurul aparat de luptă din a cincea generație aflat in dotarea unei armate.

Sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus