Politică

Andronic, achitat

Daca procuratura lucreaza pe vechi, in justitie se observa schimbari, afirma liderul PPR

Ieri, Judecatoria Buiucani l-a achitat pe Nicolae Andronic in „dosarul graului”. Instanta a respins solicitarea procurorului Igor Popa de a-l condamna pe politician la sapte ani de privatiune de libertate in penitenciar de tip inchis, constatand ca fapta incriminata liderului PPR de catre procurori nu intruneste elementele infractiunii. Procuratura il acuza pe Andronic de faptul ca, fiind vicepremier, a oferit unui agent economic 200 de tone de grau din rezerva de stat, fara ca acesta sa fie restituit. Pana in prezent, Igor Popa nu a putut prezenta judecatorului originalul actului care confirma invinuirea.

Nicolae Andronic a scapat, in sfarsit, de procuratura, dupa ce timp de doi ani si jumatate a fost purtat prin judecati, fiind invinuit de santaj, contrabanda si furt din rezerva de stat de catre procurorul Igor Popa, seful Sectiei exercitare a urmaririi penale pe cauze exceptionale a Procuraturii Generale. Ieri, inainte de pronuntarea sentintei pe dosarul „graului”, instanta i-a oferit politicianului dreptul la ultimul cuvant, dupa ce, luni, Popa a solicitat instantei sa-l condamne la sapte ani de inchisoare. „De la primul interogatoriu, am rugat sa mi se prezinte documentul care reprezinta cauza dosarului si pe care l-as fi semnat eu. Nu m-am bucurat de niciun raspuns. Insasi stupiditatea acestei situatii ma pune in fata unei dileme – sunt dezarmat si nu am metode de a ma apara.

Am fost tratat ca un boschetar, am fost luat din drum de catre 18 politisti si dus cu forta la procuratura. Eu nu sunt suparat pe nimeni, caci viata arata ca Dumnezeu este, dar as vrea ca asemenea momente sa le traiasca gainarii care mi-au fabricat acest dosar. Reiterez inca o data ca nu am semnat documentul si nu port nicio vina nici fata de stat, nici fata de societate”, a declarat Andronic. Dupa deliberare, judecata l-a achitat pe liderul PPR, pe motiv ca acuzele procurorului nu intrunesc elementele infractiunii invocate.

Profund emotionat in sedinta, Andronic a iesit din sala judecatii fericit. „Dupa ce am fost mai mult de doi ani prizonierul procuraturii, cred ca puteti sa ma intelegeti ca am emotii foarte pozitive. Vazand atitudinea procurorului fata de mine, am crezut ca in RM nu s-a schimbat nimic de cand au plecat comunistii. Dar acum vreau sa remarc ca macar in justitie, insa se simt schimbari”.

Procurorul Igor Popa a iesit iute din sala, refuzand sa raspunda la intrebarile jurnalistilor. Amintim ca Popa l-a declarat pe Andronic vinovat chiar de la prima sedinta a judecatii, incalcand legislatia in vigoare, fapt pentru care politicianul l-a atacat cu o cerere la CEDO.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *