Cultură

Ansamblu monumental dedicat „Limbii Române”

Iniţiativa aparţine Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, iar statuia este opera artistului plastic Radu Ciobanu. Directorul CJCPCT, Robert Laszlo, afirmă că la realizarea statuii s-a ţinut cont de cele scrise de Mihai Eminescu despre Satu Mare, în anul 1882, în ziarul Timpul.

"Când profesa ca jurnalist la ziarul Timpul, Mihai Eminescu, scria într-un articol: Miron Costin i-a scris regelui Poloniei că la Satu Mare se vorbeşte cel mai frumos şi curat dialect românesc. Acolo, românii sunt atât de numeroşi ca şi când nu ar fi ieşit nimeni din ţară"- susţine Robert Laszlo.

Ansamblul monumental este compus dintr-un personaj principal, o mamă din popor îmbrăcată într-o togă romană, ţinând într-o mână o carte masivă. Alături de ea se află un copil, iar în spatele lor se va afla un copac cu rădăcinile adânc înfipte în pământ, completând compoziţia şi simbolizând puterea şi trăinicia limbii române. Statuia este realizată din bronz şi are o înălţime de peste doi metri, informează Rador.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *