Ultima oră

Anul 2013 – anul recordurilor în economia românească

Cel mai mare PIB din istoria postdecembristă, una dintre cele mai mari creşteri economice din UE, cel mai mic deficit bugetar de după intrarea în UE, cea mai mică inflaţie, cel mai mic deficit de cont curent din perioada postdecembristă precum şi randamentele minim istorice la împrumuturile interne şi externe sunt părţi ale unui tablou macroeconomic ce arată o consolidare fiscală calitativă, un mix inteligent de politici fiscal/bugetare/monetare. Sunt rezultate ale unei viziuni macroeconomice sustenabile şi arată credibilitate şi consistenţă macroeconomică.

Semnalele din economia reală sunt pozitive. România a avut cea mai mare creştere a producţiei industriale din UE, exporturile sunt la un nivel record, agricultura vine cu producţii record. În plus, România a avut cea mai mare creştere a producţiei auto din UE iar rata de absorbţie a crescut la 27%, de patru ori mai mult decât referinţa din mai anul trecut. Ca urmare a recordului de vizite externe efectuate de premierul României în 2013, investiţiile atrase în economie (efective sau angajate pe bază de acorduri şi memorandumuri, din surse interne şi externe, finanţare publică sau privată) vor depăşi 10 miliarde euro până la sfârşitul anului, cifra record pentru perioada post Revoluţie.

Consolidarea fiscală este echitabilă. Salariul minim a ajuns la 180 euro, pensia medie lunară la 196 euro şi există un număr de 66.000 de noi locuri de muncă stabile în economie (perioada 1 ianuarie / 30 septembrie 2013).

Deşi an electoral, 2014 va continua să arate sustenabilitate din punct de vedere macroeconomic. România va continua consolidarea fiscală calitativă şi va accelera implementarea reformelor structurale consistente pentru îmbunătăţirea guvernantei corporative la companiile de stat şi încurajarea dezvoltării sectorului privat, pentru a stimula creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă.

Cristian Socol – consilier personal al primului-ministru pe probleme macroeconomice

Agerpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *